NL | FR | LU
Peoplesphere

Nieuwe quarantaineregels: werkgevers hebben heel wat vragen…

De nieuwe quarantaineregels die sinds maandag 10 januari gelden, zorgen voor heel wat vragen bij bedrijven. Een werknemer die bijvoorbeeld een hoogrisicocontact had maar niet gevaccineerd is, moet 10 dagen in quarantaine. Bij een werknemer die recent tweemaal gevaccineerd is, is dat niet het geval. Maar mogen werkgevers hiervoor dan de vaccinatiegegevens opvragen? En kunnen ze zelf strengere regels opleggen? Hr-dienstengroep Liantis beantwoordt enkele pertinente vragen voor werkgevers en werknemers.

Sinds maandag 10 januari gelden nieuwe regels voor testing en quarantaine in ons land. Wie bijvoorbeeld een hoogrisicocontact had – en recent een boosterprik kreeg – moet niet meer in quarantaine. Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact wel 7 dagen in quarantaine en moet tot en met dag 10 dagelijks een negatieve zelftest kunnen voorleggen. “Werkgevers stellen ons de voorbije dagen veel vragen rond deze nieuwe regels en de impact op hun werking”, stelt juridisch expert Matthias Debruyckere van hr-dienstengroep Liantis. “Vooral onderstaande 6 vragen komen enorm veel terug.”

Vraag 1: Hoe kan ik als werkgever weten hoe lang iemand in quarantaine moet?

“Werkgevers zijn hiervoor afhankelijk van wat hun medewerkers meedelen én wat vermeld staat op het quarantaine-getuigschrift. Werkgevers hebben het recht om dit quarantaine-getuigschrift op te vragen zodat ze de bezetting op de werkvloer optimaal kunnen regelen.”

Vraag 2: Mag ik als werkgever nu wél de vaccinatiegegevens opvragen?

“Werkgevers mogen nog steeds niet expliciet vragen of werknemers volledig, gedeeltelijk of totaal niet gevaccineerd zijn. Het gevolg van het nieuwe test- en quarantainebeleid is natuurlijk dat werkgevers nu wel ongewild kunnen afleiden of medewerkers gedeeltelijk of niet gevaccineerd zijn uit het getuigschrift dat ze ontvangen en doorgeven aan hun werkgever. Het blijft zo dat je als werkgever geen positieve of negatieve gevolgen mag koppelen aan het feit of medewerkers volledig, gedeeltelijk of totaal niet gevaccineerd zijn.”

Vraag 3: Mag ik als werkgever een negatieve zelftest vragen van mijn medewerker?

“In sommige gevallen is het zo dat de nieuwe regels stellen dat mensen de quarantaine mogen verlaten als ze een negatieve zelftest doen. Een werkgever mag dit resultaat niet opvragen én kan werknemers ook niet verplichten om een zelftest af te nemen voor ze de werkvloer betreden. In de Vlaamse residentiële ouderenzorg, met onder meer de woonzorgcentra, geldt hierop wel een uitzondering. Volgens de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid, moeten medewerkers die een hoogrisicocontact gehad hebben, op dag 1 en dag 3 na hun terugkeer een antigeentest ondergaan.”

Vraag 4: Kunnen mijn medewerkers nog steeds tijdelijke werkloosheid vragen als hun kind in quarantaine moet?

“Die situatie is niet veranderd. Wanneer kinderen in quarantaine moeten, kan één van de twee ouders hiervoor tijdelijke werkloosheid opnemen. Werkgevers kunnen dit bovendien niet weigeren. Deze regels gelden voorlopig al zeker tot 31 maart 2022.”

Vraag 5: Kan ik een werknemer ondanks de nieuwe regels toch verplichten om thuis te blijven na een hoogrisicocontact én een driedubbel vaccin?

“Medewerkers die normaal op de werkvloer aanwezig zijn omdat ze geen telewerkbare functie hebben, mag je als werkgever eigenlijk niet zomaar verplichten om – zelfs doorbetaald – thuis te blijven. Al is het maar de vraag of medewerkers zich daartegen zouden verzetten, als hun baas hen dat aanbiedt. Werkt de werknemer al van thuis uit, dan zou je kunnen vragen om tijdelijk geen gebruik te maken van de wekelijkse terugkomdag. Maar ook dat kan je als werkgever niet verplichten en blijft dus de vrije keuze van de werknemer.”

Vraag 6: Kan mijn medewerker na een hoogrisicocontact en een driedubbel vaccin zélf toch kiezen om thuis te blijven?

“Wanneer de werknemer niet van thuis uit werkt, is dit niet mogelijk. Merk je als werkgever dat je medewerker hier toch niet voor staat te springen, ga dan zeker in dialoog om samen tot de best mogelijke oplossing te komen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.