Ondanks de huidige sombere context is de index van vertrouwen in de arbeidsmarkt voor de komende 12 maanden gestegen onder vrouwen en jonge werknemers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Michael Page. Minder dan een op de twee werknemers gelooft echter dat de work-life balance het komende jaar zal verbeteren. Kandidaten zien de economische situatie en de situatie op de arbeidsmarkt fundamenteel negatief in, maar ze verwachten wel dat deze in de nabije toekomst aanzienlijk zal verbeteren.
“De wereldwijde geopolitieke situatie, de laatste effecten van inflatie en de angst voor een opleving van de energiecrisis nu de winter nadert, hebben de vertrouwensindex van de kandidaten beïnvloed. Kandidaten hebben echter aangegeven dat ze optimistischer vooruitzichten voor hun professionele situatie verwachten. De balans tussen werk en privé komt naar voren als de grootste zorg, met name als gevolg van de terugkeer van face-to-face werken en de nadelen daarvan – reistijd, stress, etc,” legt Gregory Renardy, Managing Director van Michael Page, uit.
Meer ervaren werknemers vrezen een verslechtering work-life balance
Volgens het jaarlijkse onderzoek van Michael Page naar het vertrouwen van werkzoekenden in hun toekomstperspectieven, is de balans tussen werk en privé de grootste zorg van de kandidaten.
Minder dan een op de twee kandidaten (48,3%) verwacht een betere work-life balance. Dit is vooral het geval voor werkzoekenden tussen 30 en 49 jaar, van wie slechts 49,1% denkt dat die balans zal verbeteren. Dit percentage daalt tot 39,1% voor kandidaten ouder dan 50. Kandidaten onder de 30 zijn daarentegen iets optimistischer (57,9%).
Deze bezorgdheid moet echter worden afgewogen tegen de resultaten voor andere onderwerpen in de Michael Page studie. Op vlak van de ontwikkeling van vaardigheden heeft de overgrote meerderheid van de kandidaten (73,1%) vertrouwen in de toekomst. Ook meer verantwoordelijkheden (59,6%) en promotiekansen (57,6%) wekken het enthousiasme van een meerderheid van de kandidaten.
Hernieuwd vertrouwen
De huidige situatie lijkt nogal negatief voor kandidaten. Minder dan één op twee kandidaten (49,9%) omschrijft de arbeidsmarkt als “goed”. Slechts 51,2% van de respondenten is tevreden over de huidige economische situatie, gekenmerkt door inflatie. Desondanks stijgt de algemene vertrouwensindex van Michael Page onder de ondervraagde kandidaten. In totaal heeft 52,7% van de kandidaten vertrouwen in hun professionele toekomst.
Sinds het onderzoek in 2016 werd opgezet, is de vertrouwensindex alleen in 2020 en 2021 onder de 50% gedaald, toen de vooruitzichten belet werdendoor de pandemie. Na een aanvankelijke stijging waardoor de index in 2022 weer boven de 50% uitkwam, stabiliseerde het percentage in 2023.
“De weg naar professioneel succes is bezaaid met obstakels. Het aanhoudende vertrouwen van kandidaten, zelfs te midden van economische stormen, is de sleutel tot het openen van de deuren van kansen. De stabilisatie is te wijten aan het herstel van de wereldeconomie enerzijds, en getroffenidoor geopolitieke conflicten en inflatie die een impact hebben gehad op veel werkgevers anderzijds. We verwachten echter niet dat deze situatie zal aanhouden en verwachten een herstel van vertrouwen onder alle actoren op de arbeidsmarkt,” concludeert Gregory Renardy, Managing Director van Michael Page.
Bron: de gegevens in dit persbericht zijn het resultaat van een onderzoek dat werd uitgevoerd door het gespecialiseerde wervingsbureau Michael Page onder 12.104 werkzoekende kandidaten tussen 1 januari en 30 september 2023.