NL | FR | LU
Peoplesphere

Open voor carrièreswitch naar IT? Mooie salarissen, veelzijdigheid en werkzekerheid maken de IT-sector aantrekkelijk

Jezelf omscholen en een nieuwe carrière beginnen in de IT-sector? Meer dan een derde (34%) van de Belgische bedienden staat hier voor open.Het aandeel dat een IT-functie wel zou zien zitten, wordt nog groter (54%) als hun huidige werkgever hen zelf een opleiding zou aanbieden. De mooie salarissen, de veelzijdigheid en de werkzekerheid in die sector spreken veel bedienden aan.

Vooral jongeren onder 34 (41%) zijn bereid om hun carrière om te gooien naar een loopbaan in de IT-sector, aldus de resultaten van het onderzoek. Maar ook voor heel wat anderen lijkt de sector een interessante optie. Meer dan een derde van de 1500 bevraagde werknemers staat open om zich om te scholen met oog op een IT-functie. 36,5% geeft daarnaast aan dat ze voor IT zouden kiezen, moesten ze opnieuw voor hun studiekeuze staan.

“IT en technologie zijn de laatste jaren zo sterk ontwikkeld en hebben ondertussen ook al lang het saaie imago van zich afgegooid. Waar de IT-afdeling vroeger een aparte silo was in het bedrijf, is het nu geïntegreerd in zowat alle bedrijfstakken, en ook de digitalisering heeft IT meer op de kaart gezet. Meer en meer jongeren kiezen bewust voor een diploma in IT, maar het is positief om vast te stellen dat ook bedienden zonder het juiste diploma bereid zijn om zich om te scholen. Als je interesse hebt in IT, is het altijd de moeite om de mogelijkheden te verkennen”, zegt Koen Van Havere, senior director bij Robert Half.

Wat maakt IT-sector aantrekkelijk?

De werknemers die bereid zouden zijn om de overstap te maken, zeggen vooral dat ze dit zouden doen omwille van de mooie salarissen (47%) en voor de vele mogelijkheden die er zijn aangezien IT zo veelzijdig is (45%). Ook de werkzekerheid binnen de sector (43%) wordt vaak genoemd.

“Dat er in de IT-sector een – als dat al mogelijk was – nog hevigere War for Talent woedt dan in andere sectoren, ontgaat ook mensen zonder technologische achtergrond niet. Bedrijven hebben nood aan sterke profielen en zijn dan ook bereid om daar mooie lonen en voordelen tegenover te zetten. We zien in de praktijk vaak dat mensen die starten in IT Service Desk heel snel stappen kunnen zetten richting andere functies, op basis van on the job training en ervaring.Er is voor ieder wat wils. Het omscholen van de mensen met de nodige interesse en leergierigheid kan mee een antwoord bieden aan grote vraag naar IT-talent”, aldus Koen Van Havere.

De vraag die we ons allemaal stellen: hoeveel verdien je dan als IT’er?

Als startend IT-medewerker kan je rekenen op een loon rond €2.500 à 2.800 euro bruto, afhankelijk van sector, diploma’s etc. Dat bedrag kan sterk oplopen na enkele jaren ervaring. Een job in de IT biedt dus veelzijdigheid, groeikansen, werkzekerheid én een mooi loon.

“Werken in IT kan uiteraard in vast dienstverband, maar we merken de laatste jaren meer en meer dat IT’ers er ook voor open staan om als zelfstandige in de sector aan de slag te gaan. Hoe dan ook: IT’ers zijn gegeerd”, besluit Koen Van Havere.

 

Bron: online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober en 12 oktober 2022 bij 1500 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1500 Belgen bedraagt 2,43%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.