Oktober is de internationale borstkankermaand. Een op acht vrouwen wordt in de loop van haar leven getroffen door borstkanker.* Gelukkig overwinnen heel wat vrouwen de ziekte en willen ze graag terug aan de slag. Rekruteringsexpert Hays geeft 4 tips om je collega bij haar terugkeer op te vangen.
Oktober staat daarom in het teken van deze jammerlijke ziekte. Na een heftige periode van ziekte willen heel wat vrouwen het liefst terug aan het werk. Hoe verwelkom en reageer je best wanneer je collega terug aan de slag gaat?
De eerste werkdag na een lange afwezigheid is spannend. Organiseer daarom een terugkommoment. Je bent immers blij dat je je collega terug mag verwelkomen en trots op het talent dat de groep weer aansterkt. Met een terugkommoment zorg je ervoor dat borstkanker bespreekbaar wordt en je collega de kans krijgt om haar ervaringen te delen.
Flexibiliteit als medicijn
Je collega heeft er net een heftige periode opzitten. Ze verdient daarom ondersteuning van haar werkgever en collega’s. Praat – liefst nog voor haar terugkeer – over hoe ze het best kan functioneren, welke behoeftes en welke interesses ze momenteel heeft. Zo krijg je een zicht op welke taken herverdeeld moeten worden en kan je actie ondernemen om haar talenten ten volle te laten inzetten. Eens terug aan de slag, doe je er goed aan om op regelmatige tijdstippen haar planning door te nemen. Maak ook flexwerk mogelijk en stel doelstellingen indien nodig bij.
Volg als werkgever haar voorbeeld en ga de strijd met z’n allen aan tegen borstkanker. Door als bedrijf goede doelen zoals Pink Ribbon te sponsoren, stimuleer je onderzoek naar en preventie van borstkanker. Bovendien creëer je een warme verbondenheid op de werkvloer.
Cijfers die alert maken.
Natuurlijk ben je als mens een unicum, niet in cijfers te vatten. En toch wil je als je met borstkanker te maken krijgt, soms weten waar je cijfermatig staat.
Vandaag sterven 7 vrouwen in ons land aan borstkanker. Elk jaar komen er in België meer dan 10.500 nieuwe borstkankerpatiënten bij.
2.280 Belgische vrouwen verliezen elk jaar hun strijd tegen de ziekte.
De kans dat mannen borstkanker krijgen, is relatief laag: 1 op de 100.000. Concreet komt dat neer op 81 Belgische mannen per jaar. Zij hebben 100 maal minder kans op borstkanker dan vrouwen.
Met 88.886 overlijdens per jaar, is borstkanker doodsoorzaak nummer 1 bij Europese vrouwen. Maar deskundigen schatten in dat deze oneervolle eerste plaats over een paar jaar naar longkanker zal gaan.
75% van de nieuwe gevallen van borstkanker, het grootste deel dus, wordt vastgesteld bij vrouwen bij wie de ziekte niet in de familie voorkomt. Het is dus niet zo dat vrouwen zonder erfelijke aanleg minder risico lopen.
3/4e van de vrouwen die borstkanker krijgen, is 50 jaar of ouder.
87% van de vrouwen die de diagnose borstkanker kregen, is na vijf jaar nog in leven. 10 jaar later geldt dat nog voor gemiddeld 75%, al is dat vooral afhankelijk van het stadium van je borstkanker. 94% van de vrouwen met borstkanker stadium 1 bijvoorbeeld, is na 10 jaar nog in leven.
Bron: Manon Kluten met o.a. brumammo.be, Mens en Gezondheid, Borstkankervereniging Nederland, www.kanker.be, Stichting Pink Ribbon Nederland.