Sinds 2015 organiseert de provincie Antwerpen Talentklassen waar leerlingen van het lager onderwijs op zoek gaan naar hun talenten en zo beter een studiekeuze kunnen maken en uiteindelijk gemakkelijker naar de arbeidsmarkt doorstromen. Dit jaar ontvangt het provinciaal Vormingscentrum in Malle maar liefst 23 scholen en meer dan 1.200 leerlingen voor de Talentklassen. De voorbije 2 jaar kwamen al 3.000 kinderen over de vloer.
Gedeputeerde Inga Verhaert lanceerde het initiatief: “Vandaag is talentontwikkeling een breed, maatschappelijk thema waar alle onderwijsinstellingen meer op willen inzetten. De schooluitval is te hoog, de doorstroming naar de arbeidsmarkt moet vlotter. In de provincie Antwerpen verlaat 1 op 10 jongeren de schoolbanken zonder diploma.”
In de provincie Antwerpen verlaten 12,2% van de leerlingen de schoolbanken zonder diploma. Dat cijfer stijgt zelfs in de steden met Antwerpen op kop waar 1 op 5 geen diploma heeft. De gevolgen zijn navenant want wie geen diploma heeft, heeft minder kansen op de arbeidsmarkt. Ook het watervalsysteem waarbij kinderen in een aso-richting starten, maar bij slechte resultaten naar tso en beroepsonderwijs doorschuiven zorgt voor demotivatie en vroegtijdige schooluitval. Om hierop in te spelen startte het Antwerpse provinciebestuur twee jaar geleden met het organiseren van Talentklassen. Net zoals bij bosklassen of zeeklassen gaan leerlingen samen met hun klas enkele dagen weg van de school om te focussen op één thema: hun talent.
Acht krachten
Om de juiste studiekeuze te maken en uiteindelijk jongeren vlotter te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt is het dus belangrijk dat leerlingen weten wat hun talenten precies zijn. Aan de hand van leuke en gevarieerde activiteiten kunnen de kinderen op zoek gaan naar hun talent of kracht. Het vormingscentrum zet in op acht krachten in totaal: natuurkracht, beeldkracht, taalkracht, rekenkracht, zelfkracht, muziekkracht, teamkracht en beweegkracht. Door op ontdekking te gaan in de natuur, te experimenteren met techniek of in een opnamestudio te vertoeven leren de kinderen waar ze goed in zijn.
Deze week ontdekken de leerlingen van WAVO uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver en van de Luchtballon uit Merksem hun talenten in het Talentencentrum in Malle. De leerlingen krijgen letterlijk een rugzakje mee die ze meenemen van workshop naar workshop waar ze dan al hun creaties en herinneringen kunnen insteken. Maar er wordt hen ook op de figuurlijke betekenis van het rugzakje gewezen. Door hun ervaringen mee te nemen, kunnen ze hun toekomst vorm geven.
Toekomstperspectief
Als kinderen hun vaardigheden, talenten en interesses kennen, kunnen ze hier op termijn ook rekening mee houden wanneer ze op het punt staan een studiekeuze te maken. Het verbreden van die horizon heeft als bedoeling meer leerlingen van begin af aan in de juiste school en studiekeuze te laten starten. Daar kunnen ze hun talent verder vorm geven.
Gedeputeerde Inga Verhaert: “Er is niets belangrijker voor je toekomstige succes op de arbeidsmarkt dan het maken van een juiste studiekeuze. Maar die is best gebaseerd op eigen overtuigingen van leerlingen en niet op allerlei vooroordelen over wat het beste soort onderwijs zou zijn. We moeten kinderen en jongeren alle kansen geven om zelf te leren ontdekken wat ze graag doen en waar ze goed in zijn, kortom waar hun talenten liggen. Met de talentklassen heeft de provincie Antwerpen een aanbod voor scholen ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. Dat hier dringend nood aan was, blijkt wel uit het enorme succes van de meerdaagse talentklassen die tot 2021 volledig volgeboekt zijn.”
Meer info: www.talentklassen.be