NL | FR | LU
Peoplesphere

Port of Antwerp deelt kennis over koers naar datagedreven organisatie.

Port of Antwerp ondergaat een digitale transformatie. Het havenbedrijf zet koers naar een datagedreven organisatie en werkt daarvoor met onder andere JUVO. Maar wat zijn de struikelblokken tijdens deze route en hoe plavei je de weg naar toekomstige successen?

Steeds meer bedrijven investeren middelen in het verzamelen, opslaan, beveiligen en analyseren van hun data. Ook Port of Antwerp, waar zowel de lassers en technici op de kaaien als de data scientists en de CEO doordrongen zijn van het belang van data. Het havenbedrijf stelt zijn data beschikbaar voor de hele organisatie. Zo kan iedereen bijvoorbeeld zelf rapporten opmaken en dashboards bouwen die data inzichtelijk maken. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van AI of machine learning om aan de hand van algoritmen voorspellingen te doen. Die slaan onder meer op de bezettingsgraad van de kaaien en het mentale welzijn van de medewerkers.

De transformatie tot een datagedreven organisatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Bij Port of Antwerp werd al snel duidelijk dat niet enkel met technologie, maar vooral met cultuur en draagvlak de grote stappen voorwaarts te zetten zijn. Om alle werkkrachten in de organisatie op één lijn te krijgen, is het creëren van de juiste mindset cruciaal. Medewerkers laten zich vooral inspireren door concrete data-oplossingen voor dagdagelijkse problemen. Oplossingen die het werk eenvoudiger maken en op het terrein tijd en kosten besparen.

Het technologische verhaal volgt op het organisatorische. Niet omgekeerd. Port of Antwerp zet de juiste tools en de juiste processen in om teams te verbinden met elkaar. Over niveaus en departementen heen. De evolutie tot een datagedreven havenbedrijf verloopt in pragmatische en haalbare stappen, waarbij onderweg meerdere hindernissen moeten worden genomen. Denk maar aan wijzigende doelstellingen en de exponentiële groei van data. Eén van de grootste valkuilen zijn de technologische tools, die altijd in dienst moeten staan van de bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur.

Als datagedreven organisatie beschikt Port of Antwerp voortaan over baanbrekende inzichten om een nog betere besluitvorming en bedrijfsvoering te implementeren. Op 29 april delen de managers van het Data & Analytics team, Danny Van Dessel en Inge Lemmens, hun ‘lessons learned’ tijdens een lunchwebinar. Bedrijven die hun data naar het next level willen tillen, kunnen gratis deelnemen.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.