NL | FR | LU
Peoplesphere

Uniek duaal leertraject : Hogeschool Odisee-studenten kunnen les volgen op de werkvloer van Siemens.

Hogeschool Odisee gaat een unieke samenwerking aan met technologiespeler Siemens, waarbij studenten vanaf volgend academiejaar een groot deel van hun vakken in het bedrijf zullen volgen. “Dit soort duaal leren verkleint de afstand tussen de schoolbanken en de praktijk.”

Vanaf het academiejaar 2021-2022 zullen de opleidingen Energietechnologie en Elektromechanica van de Odisee-hogeschool jaarlijks een student de kans kunnen geven om bij Siemens – marktleider op het vlak van industriële automatisatie – 50 van de 60 studiepunten van het derde opleidingsjaar te volgen. “Naast de stage en de bachelorproef zullen onze studenten er dus ook verschillende vakken volgen die ze anders bij ons aan de hogeschool zouden hebben”, zegt Bram Rotthier, opleidingshoofd Energietechnologie aan de Gentse Technologiecampus van Odisee. “Het gaat over technische vakken als programmatie, netwerken of data handling, die een zeer goede aanvulling zijn op ons studieprogramma.”

Bij Odisee is het enthousiasme alvast groot over deze samenwerking met een belangrijk bedrijf als Siemens. “Dit soort van duaal leren, waarbij studenten hun vaardigheden niet alleen op school maar ook op de werkvloer ontwikkelen, zal alleen maar aan belang toenemen in de nabije toekomst”, duidt Annemie Vermeyen, hoofd van de opleiding Elektromechanica in Aalst. “We zijn er dan ook van overtuigd dat veel van onze studenten hun kans zullen wagen en gaan solliciteren voor die plekken. We starten op kleine schaal – één student van de campus in Gent en één student van de campus in Aalst. Later hopen we dit aantal op te krikken. Bij Siemens, dat bekend staat om zijn sterke interne opleidingen, krijgen ze een unieke kans om in een professionele bedrijfsomgeving kennis en vaardigheden op te doen en te werken met de nieuwste technologie. Dit initiatief verkleint de afstand tussen de schoolbanken en de praktijk, en is dus een absolute meerwaarde voor de opleiding.”

Ingenieurstalent stimuleren

Ook Siemens kijkt erg uit naar de samenwerking met Odisee. “Het is een van onze missies om bij te dragen aan het ontwikkelen van nieuw ingenieurstalent”, zegt Eddy Nelis, Senior Vice President Siemens Digital Industries. “Voor Siemens is het cruciaal om studenten te betrekken bij onze technologische innovatieprojecten door hen regelmatig te laten kennismaken met hoogtechnologische oplossingen op het terrein. Zo krijgen de studenten al een eerste praktijkervaring, ontwikkelen ze hun professionele competenties en verkleint de afstand tussen de academische wereld en de arbeidsmarkt. We zijn als innovatieve speler trots dat we opkomend talent kunnen stimuleren en mogen samenwerken met hogeschool Odisee, waar cocreatie, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.