NL | FR | LU
Peoplesphere

Problemen om rond te komen aan het eind van de maand? 3 op de 10 bedrijven geven voorschot op loon.

Bijna drie op de tien Belgische ondernemingen (28%) geven werknemers een voorschot op hun loon als ze moeite hebben om rond te komen aan het eind van de maand. Nog eens drie op de tien stimuleren werknemers om meer naar kantoor te komen en zo thuis te besparen op de energiefactuur. Toch zijn er ook heel wat bedrijven (38%) die geen actie ondernemen om hun werknemers extra financieel te ondersteunen om de stijgende levensduurte het hoofd te bieden.

Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en de Vrije Universiteit Brussel bij meer dan 400 bedrijven in ons land. “Werknemers die het financieel moeilijk hebben, krijgen ook mentaal een knak. Bedrijven kunnen op verschillende manieren helpen, zelfs zonder financieel bij te springen”, aldus de onderzoekers.

Financiële en mentale zorgen door crisissen

De coronacrisis, de energiecrisis en de hoge inflatie hebben ingehakt op ons welzijn. Mentaal, maar vooral ook financieel. Dat merken ook de werkgevers in ons land. Het gros van de Belgische bedrijven erkent in een onderzoek van Acerta en de VUB dat de afgelopen drie jaar een grote impact gehad hebben op het welbevinden van hun medewerkers.

Heel wat bedrijven nemen daarom actie om hun werknemers te ondersteunen, zo blijkt. 28% van de bevraagde ondernemingen geeft werknemers een voorschot op hun loon als ze het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Nog eens 28% stimuleert werken op kantoor in plaats van thuis, om zo energiekosten te besparen. Eén op de zeven bedrijven biedt loopbaanbegeleiding aan om te bekijken of medewerkers hun huidige job nog kunnen aanvullen met een andere activiteit om iets bij te verdienen. Tegelijkertijd zijn er ook heel wat werkgevers (38%) die geen acties nemen om medewerkers financieel te ondersteunen.

Prof. dr. Bert Schreurs, professor aan de Vrije Universiteit Brussel legt uit: ​ “Financieel welzijn en mentaal welzijn gaan samen. Het is logisch dat iemand met financiële zorgen niet goed in zijn/haar vel zit. Ook op de prestaties op de werkvloer heeft dat een negatief effect. De focus gaat helemaal naar geld en het gebrek daaraan. Financiële zorgen zijn de oorzaak van cognitieve problemen en ondermijnen de motivatie. Mensen die financiële onzekerheid ervaren kunnen zich minder goed concentreren, ze maken meer fouten. Hun motivatie om te werken is niet intrinsiek, wel extrinsiek: ze werken omdat er geld in het laatje moet komen. Dat is zeker niet de motivatie die een werkgever graag bij werknemers ziet.”

Anders ondersteunen dan met centen

Bedrijven die zien dat hun werknemers het financieel moeilijk hebben, proberen hen vooral te ondersteunen met centen, blijkt uit de bevraging. Maar volgens de onderzoekers van Acerta en de VUB zijn er ook andere manieren, die een grotere impact hebben op de langere termijn.

Annelies Baelus, experte van Acerta Consult: “Voor werkgevers zijn er grenzen aan wat ze op financieel vlak kunnen doen, zeker gezien de sterk gestegen loonkosten het afgelopen jaar. Maar financieel ondersteunen hoeft zich niet tot centen te beperken. Er zijn ook andere mogelijkheden. Denk aan een aanspreekpunt financieel welzijn aanbieden, bijvoorbeeld. Dat blijkt vandaag veel minder courant dan een aanspreekpunt mentaal welzijn. Daarnaast kunnen bedrijven ook bijdragen aan de financiële geletterdheid van hun mensen via opleidingen. Niet iedereen kan goed met geld omgaan. En ook het verbeteren van de digitale geletterdheid kan helpen, want niet iedereen vindt online de weg naar subsidies, premies of leningen waar die misschien recht op heeft. Financiële begeleiding kan gaan over het aanbieden van hulp bij de juiste keuze van energieleverancier, bij het aanvragen van een renovatiepremie, noem maar op. Bovendien zorgt dergelijke ondersteuning voor een sterker wederzijds engagement. Mensen vergeten niet dat hun bedrijf hen heeft geholpen wanneer ze in de problemen zaten.”

 

Bron: de cijfers komen uit de recente Panelbevraging van Acerta in samenwerking met de VUB over deze thematiek. De bevraging werd afgenomen tussen 27 februari 2023 tem 15 maart 2023. Er namen 420 respondenten aan deel. De deelnemers bekleden een van de volgende functies: CEO, HR Directeur, HR business partner, HR manager of payroll verantwoordelijke.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.