NL | FR | LU
Peoplesphere

Randstad Spark zet omscholingstraject op om ‘mismatch’ op arbeidsmarkt recht te trekken.

Als antwoord op de toenemende schaarste en ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt pleiten verschillende overheden en koepel- en werkgevers(organisaties) voor levenslang leren en roepen ze alsmaar harder om bij- en omscholing van talenten die al aan het werk zijn of recent werkloos zijn geworden. Dat is vaak geen evidentie. Om hierop een antwoord te bieden heeft hr-dienstverlener Randstad in partnership met verschillende Brusselse en Vlaamse hogescholen, waaronder Karel de Grote Hogeschool, Odisee Hogeschool, Hogeschool PXL, Hogeschool VIVES, het omscholingstraject ‘Randstad Spark’ gecreëerd.

Dit moet jongeren en mensen met ervaring, ongeacht hun achtergrond, de mogelijkheid bieden om hun carrière een nieuwe wending te geven zonder dat ze daarvoor hun werkzekerheid en bijbehorende salaris moeten opgeven.

Hoewel een groot aantal mensen op zoek naar is een baan, hebben bepaalde ondernemingen het enorm moeilijk om voor sommige functies geschikt personeel te vinden. Anno 2021 staan er bijna 200 beroepen op de knelpuntberoepenlijst, de lijst met beroepen waarvoor werkgevers moeilijker geschikte werknemers vinden.

Gezien de huidige evoluties op de arbeidsmarkt deed de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) recent nog een oproep aan de hogescholen en universiteiten om aantrekkelijkere formules aan te bieden voor wie werken en studeren wil combineren. Randstad Spark speelt in op deze nood. Met het nieuwe omscholingstraject wil Randstad mensen een toegangsticket tot levenslange werkzekerheid bieden in één van deze knelpuntberoepen. Voor het omscholingstraject werd er gekozen voor een breed aanbod van knelpuntfuncties op graduaats- of bachelorniveau: logistiek bedienden en managers, calculatoren en werfleiders in de bouw, technische profielen zoals onderhoudstechniekers en HR profielen, bijvoorbeeld recruiters en payroll administrators. Het betreft in totaal 23 opleidingen en 30 functies.

In partnership met Brusselse en Vlaamse hogescholen krijgen de deelnemers een degelijke opleiding, betaald door Randstad, die toeleidt naar een gegeerd certificaat. De opleiding duurt twee jaar en wordt gecombineerd met een job bij de toekomstige werkgever. Op die manier zijn de trainees verzekerd van een voltijds loon, werkzekerheid en worden de grootste drempels om in een omscholingstraject in te stappen, weggenomen. Een personal coach zal hen begeleiden om hen succesvol doorheen het traject te loodsen. Werkgevers worden volledig ontzorgd: ze krijgen een gescreende kandidaat die vier dagen per week volledig komt meedraaien en die ondertussen wordt opgeleid tot een volwaardige medewerker.

“Vanuit de praktijk blijkt levenslang leren moeilijk te realiseren, want ondanks het feit dat een groot opleidingsaanbod is en er vele financiële incentives vanuit de overheid bestaan, blijft de participatie aan opleidingen vrij laag. Met Randstad Spark nemen we die drempel weg”, klinkt het bij Vivian Roks, Innovation Manager bij Randstad Group Belgium. “Doordat het gaat om zeer gegeerde functies zijn de trainees bij wijze van spreken zeker van werk tot aan het einde van hun loopbaan. We willen mensen echt een zeer succesvolle tweede carrière geven of jongeren toeleiden naar jobs die hen meteen een ijzersterke start geven op de arbeidsmarkt.”

“Deze strategische samenwerking tussen Hogeschool VIVES en Randstad Spark ondersteunt volledig onze visie op levenslang leren. Iedereen moet de kans krijgen om, ook tijdens de loopbaan, een andere weg in te slaan. Met deze samenwerking willen we mensen die een nieuwe richting willen inslaan optimaal begeleiden en ondersteunen”, klinkt het bij Joris Hindryckx, algemeen directeur bij Hogeschool VIVES, één van de partners van het project.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.