Een audit bij Selor, de dienst die overheidspersoneel rekruteert, legt grote mankementen bloot. Vooral aan de selectieprocessen, de kerntaak van Selor, schort een en ander. ‘Er worden maatregelen genomen’, verzekert minister Vandeput (N-VA). In plaats van op een correcte, kwalitatieve manier op zoek te gaan naar de beste kandidaat, is Selor vooral bezig met de administratieve verwerking van zo veel mogelijk dossiers. Dat blijkt uit de audit. Daardoor is er te weinig controle op de selectieprocedures, met uitwassen zoals benoemingen zonder opengestelde vacatures. En de regels rond promoties in overheidsdiensten waarop Selor moet toezien, past het intern zelf niet toe. Dat zegt De Standaard.
‘De focus ligt op snel en veel output’, zegt de woordvoerder van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA). ‘Op zich is dat geen slechte ambitie, maar het gaat ten koste van de kwaliteit. Er wordt te slordig omgesprongen met de selectieprocedures. Ook de rapportages van sollicitatiegesprekken laten te wensen over. Die zijn te beknopt of zelfs onvolledig.’
Het resultaat is een ondoorzichtige selectieprocedure. Geen te onderschatten manco, als je weet dat Selor vorig jaar 3.257 vacatures invulde en daarvoor koos uit 87.792 sollicitanten. Ook bij de selectie van de topfuncties binnen de overheid ontbreekt een volwaardige interne controle van de procedures.
“De vastgestelde problemen zijn helaas niet beperkt tot alleen de rekruteringen. Intern wordt al eens een loopje genomen met regels rond goed bestuur, bijvoorbeeld wanneer het gaat over publieke aanbestedingen. Om bepaalde controles te vermijden, gebeurden die in schijfjes. Ook met de onkostennota’s gebeuren vreemde dingen. Sommige werknemers mochten zelf hun nota goedkeuren. KPMG heeft wel geen individuele integriteitsproblemen vastgesteld, het is eerder een probleem van de algemene cultuur,” klinkt het verder in de Standaard.
Onzekere toekomst
‘Wij verdenken de mensen bij Selor uiteraard niet van slechte wil’, klinkt het op het kabinet-Vandeput. ‘Zij hebben trouwens heel goed meegewerkt met de audit. Maar de resultaten zijn voor mij ontluisterend. We nemen dit zeer ernstig en zullen maatregelen nemen om de werkpunten aan te pakken.’
‘We werken aan een globaal plan waarbij Selor weer focust op zijn kerntaken. Nu moeten we nagaan wat precies de rekruteringsnoden zijn voor de federale overheid en welke plaats Selor daarin krijgt’, klinkt het nog bij Vandeput.
De federale overheid zoekt al langer naar manieren om Selor samen te voegen met het opleidingsinstituut van de overheid, om zo een grotere dienst Personeel en Organisatie uit te bouwen. De audit lijkt daarvoor een extra argument.