Zonder een eventuele verlenging loopt op 31 maart 2022 het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona af. De huidige regeling bevat heel wat minder administratieve verplichtingen en formaliteiten dan de ‘gewone’ regeling economische werkloosheid. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) pleit voor een verlenging van dat stelsel en een vereenvoudiging van het ‘gewone’ stelsel, zeker nu er ook een geopolitieke crisis woedt.
Het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona is een eenvoudig systeem dat ondernemingen toestaat om onmiddellijk in te spelen op gevallen van quarantaine of onvoorziene gebeurtenissen. Die flexibiliteit hebben de bedrijven nodig zolang er economische gevolgen zijn van het coronavirus, en ze nog steeds ernstige problemen ondervinden met de toelevering van onderdelen en grondstoffen. Daarnaast zorgt ook de crisis in Oekraïne en Rusland voor veel bedrijven vandaag voor extra problemen. Door die dubbele crisis is eenvoud en zekerheid nodig, daarom vraagt het VBO dat de bestaande regeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona, die afloopt op 31 maart 2022, minstens met een kwartaal wordt verlengd. Dat biedt alle ondernemingen meer voorbereidingstijd om de overgang naar economische werkloosheid vlot te laten verlopen.
Indien de maatregel niet verlengd wordt, lopen veel bedrijven wegens gebrek aan tijd het risico administratief niet klaar te zijn. De werkgevers en werknemers moeten de tijd krijgen om zich aan te passen na een periode van twee jaar waarin bijna alleen maar tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona van toepassing was, anders zouden er problemen kunnen opduiken in de werkloosheidsuitbetalingen.
Structurele aanpassingen nodig aan stelsel van economische werkloosheid
Wanneer de coronaregeling komt te vervallen, moeten bedrijven die met een sterke krimp van hun activiteiten worden geconfronteerd, terugvallen op de aanvraag van de ‘gewone’ economische werkloosheid. De voorbije twee jaar is echter aangetoond dat die regeling heel wat onnodige administratieve overlast betekent voor onze bedrijven en hun werknemers. Daarom vraagt het VBO om enkele structurele aanpassingen van de originele regeling inzake o.a. de aanvragen, meldingstermijnen en kennisgevingen om het stelsel gebruiksvriendelijker te maken. Belangrijk is ook te voorzien in een automatische overgang voor werknemers en ondernemingen die vandaag gebruik maken van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona naar economische werkloosheid.
“Gelet op de economisch zeer onzekere toestand als gevolg van de coronacrisis en de situatie in Oekraïne, is het noodzakelijk dat een soepele toegang tot tijdelijke werkloosheid gewaarborgd blijft. Daarnaast moeten we lessen durven trekken uit de pandemie en gaan voor een structurele vereenvoudiging van het originele systeem”, aldus Pieter Timmermans en Monica De Jonghe, respectievelijk CEO en directeur-generaal van het VBO.