NL | FR | LU
Peoplesphere

Sollicitatieproces moet korter in tijden van talentschaarste: jongeren vinden dat sollicitatietraject van 3 maanden te lang is.

Belgische bedienden die solliciteren vinden gemiddeld binnen de drie maanden een job. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in opdracht van rekruteringsbedrijf Robert Half. De respondenten geven aan dat solliciteren nu moeilijker geworden is dan zo’n 5 jaar geleden, en dat komt volgens jongere werknemers vooral omdat het sollicitatietraject te lang is geworden.

Het blijkt uit dat 6 op de 10 bedienden (59%) aangeven dat ze tijdens hun laatste zoektocht naar een job binnen de 3 maanden werk gevonden hadden. Bij 2 op 10 (20%) duurde het 3 maanden tot een jaar en 1 op de 20 (6%) moest meer dan 1 jaar zoeken. “Wie wacht op die ene kandidaat die voldoet aan alle criteria, ontloopt zo het talent dat met bijscholing even goed is”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.

Hoewel de meeste bedienden in hun meest recente zoektocht naar een job binnen de 3 maanden werk vonden, heeft een aanzienlijk deel van hen (38%) het gevoel dat dit nu moeilijker geworden is dan 5 jaar geleden. Dat komt volgens de bedienden vooral omdat er over het algemeen minder vacatures op hun maat beschikbaar zouden zijn (33%), wat enerzijds te wijten is aan de veranderende vereiste kwalificaties voor hun professionele activiteit (30%) en anderzijds aan verslechterde algemene voorwaarden (31%). Ze spreken dan vooral over minder vakantiedagen en een steeds groter wordend aanbod aan tijdelijke arbeidscontracten.

De kandidaat is aan zet.

Opvallende conclusie uit het onderzoek is dat jongeren (bedienden jonger dan 34 jaar) die aangeven dat het solliciteren moeilijker is geworden dan 5 jaar geleden, vinden dat dit vooral komt doordat het sollicitatieproces langer is geworden.

Robert Half kaart al langer aan dat sollicitatietrajecten zo kort en efficiënt mogelijk moeten zijn, willen bedrijven talent aan zich binden.

“Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is de kandidaat aan zet”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half. “Sollicitanten, en zeker de nieuwe generaties op de werkvloer, verwachten een snelle opvolging van hun kandidatuur. Bedrijven die lang zoeken naar die ene topkandidaat, lopen zo de kans dat een andere goede kandidaat al weer weggekaapt is. Vandaag geldt de regel: hire for attitude, train for skills. En dat aan een razendsnel tempo.”
Daarom raadt Robert Half aan om het aantal sollicitatierondes te beperken tot 3 en voldoende te communiceren over het traject naar de kandidaat.

“Idealiter duurt een sollicitatietraject niet langer dan 1 maand. We zien vaak dat bedrijven te lang wachten met het inplannen van interviews en er onvoldoende tijd voor vrijmaken waardoor het proces blijft aanslepen. Dit kost bedrijven handenvol geld en zorgt voor frustratie bij sollicitanten.”

 

Bron: online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober 2019 en 15 oktober 2019 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.