Met de economische herstart in haar kinderschoenen heeft jobsite StepStone aan Belgische managers & bedrijven gevraagd wat de concrete impact van COVID-19 is, wat hun plannen voor de nabije toekomst zijn en hoe ze verwachten te herstellen. Terwijl 66% een back-to-business plan heeft (klaar of in de eindfase) en thuiswerk daar een groot deel van uitmaakt, is de toekomstige crisisbestendigheid minder prioritair in zo’n plan.
Over het algemeen zegt 54% van de Belgische managers dat hun bedrijf een (sterke) achteruitgang heeft gekend als gevolg van de coronacrisis – slechts 8% geeft aan dat de pandemie een positieve impact heeft.
Vooral de verkoop- en ingenieurssectoren werden getroffen. De IT-sector laat echter een status-quo zien, terwijl de productie- en constructiesector een positieve trend kent.
Een duidelijke impact was ook merkbaar als we kijken naar de maandelijkse omzet. Gemiddeld werden de financiële inkomsten van de Belgische bedrijven gehalveerd als gevolg van COVID-19 (-51%) – met een gelijkaardige trend voor de productiviteit van hun bedrijf (-49%).
Omzet binnen 6 maanden weer op niveau van voor de epidemie – 5% van de bedrijven zal zich niet meer herstellen
De meeste bedrijven hebben ongeveer zes maanden nodig om terug te keren naar het inkomens- en productiviteitsniveau van voor de corona-crisis. Volgens meer dan een kwart van de Belgische managers (26%) zal dit 3-6 maanden duren.
Een geaccumuleerde 20 procent verwacht dat deze evolutie zich zal voordoen tussen de economische heropstart nu en maximaal twee maanden. Nog eens 21 procent denkt dat het tot een jaar zal duren, terwijl een alarmerende 5 procent van de Belgische managers zegt dat hun bedrijf niet zal herstellen van de crisis.
Managers willen meer tests, financiële steun en de heropening van scholen
Om de bedrijven te ondersteunen bij deze evolutie vroeg StepStone aan de managers hoe ze geholpen kunnen worden. Cruciale elementen die werden vermeld, waren meer antilichaamtests voor de werknemers (35%); bijkomende liquiditeits- en financiële maatregelen van de overheid (24%) & de volledige heropening van scholen (23%).
Helemaal niet belangrijk was de uitbreiding of heropening van het openbaar vervoersnetwerk (waarbij 80% zei dat dit geen prioriteit was), vermoedelijk als gevolg van het toegenomen thuiswerk.
De meeste bedrijven hebben al een back-to-business plan – en thuiswerk zal in de nabije toekomst van cruciaal belang zijn
Een op de drie Belgische managers heeft al een back-to-business plan (35%) of heeft er een in de eindfase (31%). Een duidelijk onderdeel van de meeste strategieën is de verdere implementatie van thuiswerk (70%). Andere factoren zijn het verzekeren en afdwingen van een gezondheidsbeleid op het werk (68%) en “social distancing” (66%). Interessant genoeg zal 8% geen speciale maatregelen nemen voor de terugkeer naar het bedrijfsleven op kantoor of elders.
Meer dan de helft (62%) zal ook investeren in crisisbestendigheid om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen, hoewel dit voor hen geen onmiddellijke prioriteit is. Ook hier is thuiswerk het belangrijkste element en 57% zal de komende maanden investeren in de uitbreiding van thuiswerk en de digitale infrastructuur.
1 op de 5 zal direct beginnen met rekruteren – een kwart van de managers zal minstens een jaar wachten.
In het back-to-business plan verwachten niet alle managers meteen een toekomstige groei van hun bedrijf. Slechts 1 op 5 (21%) zal direct beginnen met het werven, terwijl nog eens 20% 3-6 maanden zal wachten & voor meer dan een kwart (26%) het minstens een volledig jaar zal duren voordat ze nieuwe medewerkers zullen rekruteren.
Bron: StepStone heeft dit onderzoek op donderdag 14 mei 2020 afgerond. Aangezien de studie een momentopname is van de huidige situatie van duizenden Belgische werknemers, zijn deze gegevens tijdgevoelig en kan de situatie veranderen. Onze analisten hebben de gegevens gescreend om er zeker van te zijn dat zowel de weergave als de validiteit van de antwoorden van de respondenten accuraat zijn. In totaal werden er 747 enquêtes ingevuld door Belgische managers in het Nederlands, Frans en Engels.