Ondanks de vele ontslagen in de tech-industrie op het einde van 2022, is er nog steeds een toename van wereldwijde aanwervingen. Dat blijkt uit het nieuwe ‘Global Hiring Report’ van Deel Lab, het onderzoeksteam van HR-platform Deel. Verder blijkt uit het onderzoek dat Belgische werknemers vooral aangeworven worden door bedrijven in Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
“Het global worker model is voor veel organisaties de voorkeursoptie geworden in onzekere economische tijden,” aldus Samuel Dahan, voorzitter van Deel Lab. “Nog interessanter is dat we fascinerende patronen zien, waarin de VS de populairste markt is geworden voor het inhuren van wereldwijde werknemers.”
Ook in België staat de Verenigde Staten in de top 3 van remote werkgevers, naast Canada en het Verenigd Koninkrijk. “Belgische werknemers zijn vooral populair bij financiële dienstverleners in de VS en Canada”, aldus Dennis Valkema, Benelux Leader bij Deel. “Het merendeel van onze contracten is voor een trader-functie. Daarnaast zien we ook veel contracten voor statistici en software engineers. Vooral dat laatste is bijzonder, aangezien er in België een tekort is aan goede IT’ers.”
Dat blijkt ook uit het Global Hiring rapport. Belgische bedrijven zijn in het buitenland vooral op zoek naar gespecialiseerde IT’ers en sales verantwoordelijken. Hoewel veel bedrijven in onze directe buurlanden aanwerven, zijn ook Spanje, Portugal en Zuid-Afrika interessante landen om talent te gaan zoeken. Het Spaanse Madrid is daarbij de stad bij uitstek voor remote workers.
Belangrijkste globale trends in remote werken:
- Wereldwijde aanwerving blijft populair: 89% van de contracten die Deel heeft verwerkt in 2022, waren voor een functie op afstand. Steeds meer bedrijven kijken naar het buitenland om het geschikte talent te vinden, en hun kosten te optimaliseren. Belgische bedrijven zijn in het buitenland vooral op zoek naar IT-personeel.
- Meer ontslagen in de 2de helft 2022: Tegen het einde van 2022 namen de ontslagen toe. Waar in januari nog 28% van de beëindigde contracten te wijten was aan een ontslag, steeg dat in december al naar 42%. In de Benelux kregen vooral IT’ers en consultants vaker de bons van hun bedrijf.
- Starterssalarissen dalen: Door een afkoeling op de arbeidsmarkt, zien verschillende landen hun starterslonen zakken. Naast Mexico, de VS, Nigeria en Argentinië, ziet ook Nederland een grote daling qua salarissen van nieuwe werknemers. Vooral medewerkers in accounting, customer support, consulting, en product- en designfuncties mogen een lager startersloon verwachten.
- Crypto minst populaire keuze: Uitbetalingen in crypto zijn ook vorig jaar niet doorgebroken. In ongeveer 5% van de contracten wordt de digitale munt deels of helemaal gebruikt als uitbetalingsmiddel. In de Benelux blijft de euro de favoriete munt bij uitstek. Oost-Europeanen zoals Kazachen en Georgiërs, kozen in 2022 dan weer opvallend vaker voor uitbetalingen in US Dollar.
Bron & Verslag Methodologie: de bevindingen van Deel’s rapport zijn gebaseerd op verzamelde gegevens uit Deel’s contracten bij meer dan 15.000 klanten in meer dan 160 landen, evenals meer dan 500.000 datapunten van derden, waaronder Microverse. Alle landen, staten en steden in het rapport hebben ten minste 50 werknemerscontracten in hun bestand per december 2022. Voor betalingsgegevens hebben alle landen vanaf december 2022 ten minste 100 terugtrekkingen van werknemers, en procentuele veranderingen weerspiegelen nieuwe ondertekende contracten.