NL | FR | LU
Peoplesphere

Talenttekorten: 72% van de Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden bij het invullen van vacatures.

Economische onzekerheid, de instroom van kandidaten op de arbeidsmarkt door talrijke faillissementen en herstructureringen, en kunstmatige intelligentie hebben de situatie niet veranderd: Belgische werkgevers blijven kampen met aanhoudende rekruteringsproblemen.

Terwijl de arbeidsmarkt gespannen blijft door economische onzekerheid, blijven de talenttekorten op een hoog niveau in België. Volgens een enquête uitgevoerd door ManpowerGroup geeft 72% van de 525 ondervraagde werkgevers aan moeite te hebben met het invullen van hun vacatures, waarbij bijna één op de vijf (17%) zelfs grote moeilijkheden ondervindt. Dit cijfer is echter twee punten lager dan vorig jaar. Het tekort aan vaardigheden treft alle drie de regio’s, met een grotere impact in Brussel (76%), gevolgd door Vlaanderen (72%) en Wallonië (70%).

“De resultaten van onze jaarlijkse enquête over arbeidskrachtentekorten tonen aan dat het onevenwicht tussen vraag en aanbod van vaardigheden blijft bestaan op de arbeidsmarkt, zowel in België (72%) als wereldwijd (74%)”, zegt Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “De moeilijkheden die werkgevers ondervinden bij het invullen van vacatures zijn niet verminderd door de uitzonderlijke instroom van arbeidskrachten als gevolg van faillissementen of herstructureringen, die een recordhoogte van tien jaar hebben bereikt in België. Bovendien heeft de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt met automatisering en kunstmatige intelligentie nog niet geleid tot een verlichting van de druk op de rekrutering. In deze context blijft het ontwikkelen van strategieën om medewerkers aan te trekken en te behouden een topprioriteit voor werkgevers in 2025.”

Volgens de laatste cijfers van Statbel, heeft België in 2024 het hoogste aantal faillissementen in tien jaar geregistreerd (meer dan 11.000), wat resulteerde in het verlies van 32.566 banen, terwijl volgens de statistieken van de Belgische Overheidsdienst Werkgelegenheid (FOD Werkgelegenheid, 103 bedrijven herstructureringsprocedures hebben ingeleid, wat leidt tot de afschaffing van 12.354 banen.

Geen verlichting van de arbeidskrapte door AI

In haar laatste rapport over wereldwijde arbeidsmarkttrends, getiteld “Accelerating Adaptability”, gepresenteerd tijdens het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, constateert ManpowerGroup dat automatisering en AI-technologieën niet de onmiddellijke verlichting bieden die velen verwachten, aangezien deze systemen nog steeds aanzienlijke menselijke supervisie vereisen om effectief te functioneren. Het rapport benadrukt ook de vele uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie van kunstmatige intelligentie. Na de initiële euforie moeten bedrijven de kloof overbruggen tussen de verwachtingen van leidinggevenden en de acceptatie door werknemers, vooral door de tekorten aan vaardigheden en het gebrek aan passende training, die essentieel zijn om de verwachte productiviteitswinsten te realiseren.

Talenttekorten in alle sectoren

Werkgevers uit alle sectoren die in België zijn ondervraagd, hebben moeite om hun vacatures in te vullen, met name in de sectoren Financiële en Vastgoedactiviteiten (80%), Openbare Diensten/Onderwijs/Andere sectoren (79%), de Maakindustrie (76%), Energie (76%) en IT (74%). Op het niveau van de bedrijfsomvang zijn de rekruteringsproblemen het grootst in kleine bedrijven met 10 tot 49 werknemers (80%). Volgens de studie van ManpowerGroup zijn de moeilijkste vaardigheden om te vinden in België Engineering & Technics (27%), IT & Data (25%), HR (19%), Productie (17%) en Operations & Logistiek (17%).

Talenttekorten overwinnen

Om de talenttekorten het hoofd te bieden, moeten werkgevers zich meer dan ooit inzetten om talent aan te trekken en te behouden, maar ook om ervoor te zorgen dat hun personeel de nodige vaardigheden heeft om de vele uitdagingen van digitale transformatie aan te gaan. Het is dan ook geen verrassing dat opleiding (upskilling en reskilling) de belangrijkste maatregel is die door Belgische werkgevers (29%) wordt gekozen om deze tekorten te overwinnen. Volgens het Wereld Economisch Forum (4) kunnen werknemers verwachten dat twee vijfde (39%) van hun huidige vaardigheden tussen 2025 en 2030 zal veranderen of verouderen. Tegelijkertijd denkt 60% van de werkgevers dat de ontwikkeling van digitale technologieën hun bedrijf tegen 2030 zal transformeren.

De flexibiliteitseisen van werknemers zijn volledig geïntegreerd in de strategieën van werkgevers om de talenttekorten aan te pakken en nemen respectievelijk de tweede en vijfde prioriteit in. Flexibiliteit wat betreft werkplekken (hybride en telewerk) staat op de tweede plaats, met 19% van de werkgevers, terwijl flexibiliteit in werktijden door 17% van hen wordt genoemd.

Tot slot, om het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten op te lossen, geven werkgevers aan nieuwe talentpools te willen aanboren of vaker gebruik te maken van flexibele arbeidskrachten (interim of via contracting).

Bron: ManpowerGroup

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.