We krijgen eindelijk opnieuw zomerweer, goed nieuws! Nu ook steeds meer mensen weer aan het werk gaan na hun vakantie, vragen velen zich misschien af of het kwaad zou kunnen als ze vanop een terrasje werken nu de zon eindelijk weer schijnt? Of telewerken aan het zwembad waar hun kroost zich uitleeft? Liantis-expert Matthias Debruyckere geeft de do’s-and-don’ts voor telewerk in zomerse situaties.
Thuiswerken: mag dat vanop het terras of aan het zwembad?
Je werknemers zijn op een warme dag thuis aan het werk. Mogen ze met hun laptop dan naar hun tuin of terras verhuizen? Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis: “Voor de wet maakt het bij thuiswerk niet uit waar in huis je precies werkt. Dat mag in principe dus zowel in je living als in een kantoor zijn, maar evengoed kan je aan de slag op je terras of aan je zwembad in de tuin. Belangrijke, bijkomende voorwaarde: je moet als werknemer wel nog altijd je normale prestaties leveren, ongeacht de werkplek die je kiest.”
Buitenshuis werken, mag dat?
Werknemers willen hun thuiswerk misschien ook uitvoeren vanop een gezellig terrasje in de buurt, aan een strandcabine aan de kust, of vanuit een tweede verblijf in de Ardennen. Mag dat zomaar?
“Een werkgever heeft het recht om te bepalen waar medewerkers precies thuiswerk verrichten. Het kan dus gerust zijn dat de ene werkgever bepaalt dat thuiswerk enkel op het domicilieadres mag gebeuren, terwijl een andere werkgever ook een tweede verblijf of zelfs een andere locatie zoals een horecaterras toelaat. Een werkgever kan bijvoorbeeld kiezen dat thuiswerk enkel thuis mag gebeuren, omdat hij wil dat het werk vertrouwelijk blijft, wat op een terras niet altijd evident is. Daarom raden we werkgevers aan om hier zeker een beleid over uit te schrijven. Zo bestaan er geen misverstanden”, verduidelijkt Matthias Debruyckere. “Bestaat er nog geen telewerkbeleid in je bedrijf? Dan kan de medewerker in principe zelf de locatie bepalen, zolang hij of zij nog steeds de normale, goede werkprestaties kan leveren en zich aan de werkafspraken houdt. Tijdens de werkuren een alcoholisch drankje nuttigen is bijvoorbeeld niet aangeraden.”
Wat met de kledingetiquette als het écht warm wordt?
“Het is belangrijk om goeie afspraken te maken en een bepaalde dresscode af te spreken, die je eventueel opneemt in het arbeidsreglement. Voor mensen die visueel contact hebben met andere collega’s of externe partijen lijkt het immers niet aangewezen om bijvoorbeeld in badpak of zwembroek te werken. Bepaalde collega’s zouden dit ook kunnen opvatten als ongewenst gedrag, wat de aanleiding zou kunnen zijn tot een conflict of zelfs een klacht”, aldus Matthias Debruyckere.
Kan een werkgever eisen dat medewerkers de webcam opzetten om te controleren waar ze zitten?
“Als werkgever je medewerkers verplichten om hun camera aan te zetten, lijkt me een zeer moeilijke zaak en is naar mijn aanvoelen juridisch niet ‘afdwingbaar’. Zoiets eisen, is sowieso geen goede zaak. Het is veel beter om het gesprek aan te gaan met medewerkers die dit liever niet doen. Communicatie en begrip langs beide kanten brengen de zaak veel verder dan gewoon iets van bovenaf op te leggen.”