NL | FR | LU
Peoplesphere

Toenemende rekruteringsactiviteiten in 2018 : de Belgische arbeidsmarkt op zoek naar top talent.

Zoals blijkt uit de meest recente Walters People Salary Survey, hebben sterke economische groei en stijgende bedrijfsinvesteringen in de afgelopen jaren geleid tot toenemende rekruteringsactiviteiten. Wat waren de opvallendste rekruteringstrends in 2017? Welke profielen zullen het populairst zijn in 2018? Analyse met Özlem Simsek, directeur (Walters People België).

“Als reactie op het positieve economische klimaat rekruteerden bedrijven in nagenoeg alle sectoren vorig jaar. Gezien het groeiend aantal vacatures steeg de druk op beschikbare talent pools en werd de markt al snel kandidaat-gedreven. Functies binnen HR en marketing die in de afgelopen jaren te maken kregen met een aanwervingsstop, werden opnieuw gecreëerd om nieuwe afdelingen te ondersteunen of te versterken. Binnen finance waren business controllers zeer gewild bij grote bedrijven. Naarmate het investeringsniveau toenam, richtten veel bedrijven zich ook op het optimaliseren van hun cash positie, waardoor er een grote vraag naar treasury-specialisten ontstond.”
“Naarmate het tekort aan talent aanhoudt, zijn finance professionals die strategisch inzicht kunnen bieden het meest gegeerd. De vraag naar permanente en tijdelijke boekhouders zal zeer hoog blijven, zowel binnen KMO’s als bij grotere bedrijven. Controllers en credit specialisten met een boekhoudkundige achtergrond en sterke taalvaardigheden zullen eveneens hoog op het verlanglijstje blijven. Binnen business support zal de vraag naar professionals in customer service, verkoop en logistiek blijven toenemen, vooral voor kandidaten met een vlotte beheersing van het Frans, Nederlands, Duits en Engels. Tweetalige HR- en juridische assistenten zullen evenees zeer gewild zijn.”

Hoe zullen salarissen en rekruteringsactiviteiten evolueren in 2018?

“Werkgevers zullen hun rekruteringsactiviteiten nog verder uitbreiden in 2018. Alle sectoren zullen zeer actief blijven aanwerven, waarbij bedrijven in België worden beïnvloed door het bredere Europese herstel. Vanwege het tekort aan kandidaten waren werkgevers vorig jaar genoodzaakt hun salarissen te verhogen om concurrerend te blijven, en we voorzien dat dit ook in 2018 zal gebeuren. Uit onze laatste enquête over de verwachtingen bij werkgevers bleek dat 75% verwacht dat de salarissen dit jaar zullen stijgen.”

Welke strategie zullen werkgevers dan hanteren om top talent aan te trekken? “Gezien de arbeidsmarkt steeds meer kandidaat-gedreven wordt, is het behouden van top talent een constante uitdaging voor werkgevers. Om hooggekwalificeerde professionals aan te trekken, moeten werkgevers rekruteringsprocessen op een transparante en efficiënte manier beheren. Daarnaast zullen zij genoodzaakt zijn om sneller een competitief salarispakket aan te bieden en dienen ze een strategie te implementeren die de balans tussen werk en privé van hun personeelsleden kan verbeteren en carrière-perspectieven duidelijk te communiceren wanneer zij nieuw talent aan boord willen halen.”

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.