Vergeleken met de andere Vlaamse provincies, hebben de Oost-Vlaamse kmo’s (11,6%) de meeste internationale uitbreidingsplannen. Ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde ligt op 9,8%, het nationale gemiddelde op 13,1%. Oost-Vlaamse kmo’s kijken voor hun internationale stappen in de eerste plaats richting onze buurlanden (27,9%) en de rest van Europa (62,1%). De onduidelijkheid over de lokale wetgeving inzake tewerkstelling en de moeilijkheden bij het vinden van geschikte profielen in het buitenland vormen echter nog belangrijke uitdagingen bij de internationale plannen van Oost-Vlaamse kmo’s. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx bij 1004 Belgische kmo’s.
De Oost-Vlaamse kmo’s hebben de grootste internationale ambities van alle Vlaamse provincies. Meer dan één op tien (11,6%) plant tegen 2023 de buitenlandse markten (verder) te verkennen – het Vlaamse gemiddelde ligt op 9,8%. Ter vergelijking: in Brussel plant 10,5% een uitbreiding naar het buitenland, in Wallonië is dit gemiddeld zelfs 21,1%. 7,8% van de Oost-Vlaamse kmo’s geeft aan om extra personeel te willen aanwerven om de internationale ambities te kunnen opvangen. 3,8% plant een uitbreiding naar het buitenland met het huidige personeelsbestand.
Het overgrote deel van de Oost-Vlaamse kmo’s (62,1%) voorziet de uitbreiding in Europa. 27,9% beperkt zich tot onze buurlanden. Een minderheid (8,7%) heeft ook interesse in het verkennen van de Amerikaanse en/of Canadese markten. Opvallend is ook dat maar liefst een vierde (24,2%) van de Oost-Vlaamse kmo’s op dit moment al in minstens één land buiten de Belgische grenzen vertegenwoordigd is; 6,3% is zelfs in meer dan 10 landen aanwezig.
Onduidelijkheid over plaatselijke regelgeving belangrijkste bezorgdheid
Voor iets minder dan een derde van de Oost-Vlaamse kmo’s (31,3%) blijkt onduidelijkheid over de plaatselijke regelgeving inzake tewerkstelling hét grote punt dat hen ervan weerhoudt nieuwe markten aan te boren. Ook de vrees om geen geschikte profielen te vinden (10,6%) is een belangrijke hinderpaal voor Oost-Vlaamse kmo’s om (verder) te internationaliseren.
Annelies Auman, verantwoordelijke voor internationale sales consultants van SD Worx Belgium bevestigt: “De Oost-Vlaamse kmo’s zijn erg aanwezig buiten de landsgrenzen, maar maken zich duidelijk vooral zorgen over de onbekende buitenlandse regelgeving en de administratie die een uitbreiding naar het buitenland met zich meebrengt. Het is dan ook belangrijk onze kmo’s goed te begeleiden bij hun grootste uitdaging, met name een correcte toepassing van de lokale en internationale regelgevingen inzake tewerkstelling op vlak van sociale zekerheid, arbeids- en fiscaal recht.”
Bron: in de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de 35e keer een voor België representatief aantal kmo’s bevraagd naar hun verwachtingen over tewerkstelling. Aan deze editie van de enquête namen 1004 bedrijven van 1 – 99 werknemers deel. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 3,0%. De bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.