NL | FR | LU
Peoplesphere

Vlaamse sociale partners willen mee hun schouders zetten onder de Vlaamse industriestrategie

De Vlaamse industrie beleeft turbulente tijden. De Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties verenigd in de SERV willen de industrie snel meer grip geven om zo sterk te blijven ondernemen in Vlaanderen. Het Actieplan voor de Vlaamse industrie van minister-president Diependaele is een eerste stap om de Vlaamse industrie erbovenop te helpen. Volgens de SERV moet nu gefocust worden op zeven belangrijke thema’s. Daarbij is nauwe afstemming met de Vlaamse werkgeversorganisaties en de vakbonden essentieel om het industriebeleid snel te vertalen naar concrete maatregelen op het terrein.

Stijn Gryp, voorzitter SERV: “Minister-president Diependaele kondigde de voorbije weken de Vlaamse Versnelling en het Vlaamse industrieplan aan. De sterk geplaagde Vlaamse industrie heeft een forse krachtinjectie nodig om de internationale concurrentie aan te gaan. De Vlaamse sociale partners willen meewerken om concrete maatregelen op het terrein uit te werken die zowel de ondernemers als de werknemers in de industrie ten goede komen. Dat dit mogelijk is zagen we tijdens ons studiebezoek aan Brainport Eindhoven dat erin slaagt om industrie en innovatie te verankeren door een succesvolle samenwerking tussen het bedrijfsleven, de sociale partners, de overheid en de kennisinstellingen.”

Specifiek industriebeleid op weg naar duurzame groei

De Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties willen met een specifiek industriebeleid de Vlaamse industrie snel meer grip geven op haar weg naar duurzame groei. Vlaanderen heeft de industrie dan ook hard nodig. De industrie is niet alleen een motor voor onze welvaart maar is ook één van de grootste werkgevers in Vlaanderen. Ze helpt mee de vele maatschappelijke uitdagingen en duurzaamheidstransities aan te pakken. Andere regio’s en landen hebben hun industriebeleid al opgekrikt en dat bezorgt Vlaanderen een concurrentieel nadeel.

Er is nood aan een brede blik op de industrie. Het hele industrieel ecosysteem verdient ondersteu-ning en versterking. Het gaat niet alleen om grote industriële bedrijven en focussectoren, maar ook om de vele kmo’s, land- en tuinbouwondernemingen, sociale ondernemingen, ‘kleinere’ en aanverwante sectoren en al hun medewerkers en werknemers.

De Vlaamse beleidsplannen – Vlaamse Versnelling en het Geïntegreerd Actieplan voor de Vlaamse Industrie – bevatten al aanzetten voor een versterkt industriebeleid. Focussen op concrete maat-regelen is nu de boodschap. De SERV schuift zeven prioriteiten naar voren:

  • eenvoudige administratieve regels en vlotte vergunningsprocedures
  • steunmaatregelen en financiering die investeringen, innovatie en competitiviteit versterken
  • een opleidingsoffensief om werknemers met de juiste profielen op de juiste plaats tewerk te stellen
  • nauwe begeleiding van werknemers bij sluiting en herstructurering van een onderneming
  • sneller de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen
  • de energie- en mobiliteitsinfrastructuur kostenefficiënt en performant uitbouwen, ten goede van het hele industriële weefsel
  • een gericht publiek aankoopbeleid en collectieve projecten die de vraag naar industriële productie actiever boosten.

Meer integratie met het Europese en federale niveau

Het kleine, exportafhankelijke Vlaanderen heeft belang bij meer integratie en een level playing field op Europees niveau. Volgens de SERV is het noodzakelijk dat Vlaanderen actiever meepraat en meelift met het Europees beleid. Dat kan bv. het verschil maken om tegenstrijdige Europese regels aan te pakken of administratieve lasten te verminderen zonder in te boeten op de doelen die men wil bereiken, maar ook om de eigenheid van de Vlaamse industrie en regio met de versnipperde ruimte onder de aandacht te brengen.

Het federale niveau is cruciaal om de competitiviteit te verbeteren. De hogere loon- en energiekosten benadelen de concurrentiekracht van de industrie. Daarom moet hierover een beleid gevoerd worden op federaal vlak, door de regering en de sociale partners, met een evenwicht tussen de concurrentiekracht en de koopkracht.

Sociaal overleg speelt een sleutelrol in industriebeleid

Sociaal overleg kan een versterkende rol spelen in de uitbouw van het Vlaamse industriebeleid en de snelle uitrol van concrete maatregelen. De vele beleidsdomeinen waarop industriebeleid moet werken, vormen bij uitstek het terrein van het interprofessioneel overleg. Dit laat toe om het industriebeleid vanuit de breedte en met alle (grote en kleine) industriële activiteiten te bekijken en de bezorgdheden van werkgevers, werknemers en andere actoren in de industrie te horen. Dat leidt tot een breed maatschappelijk draagvlak voor het Vlaams industriebeleid. Daarom roepen de Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties de Vlaamse Regering op om hierover snel in overleg te gaan en een VESOC-akkoord of -engagement af te spreken.

Brainport Eindhoven biedt inspiratie

Om zich verder te verdiepen in oplossingen om het Vlaams industriebeleid te versterken, bracht het dagelijks bestuur van de SERV de voorbije dagen een studiebezoek aan Brainport Eindhoven, imec, ASML en de High Tech Campus en gingen ze in gesprek met burgemeester Dijsselbloem. Eindhoven is één van de meest toonaangevende kennis- en innovatieregio’s in Europa en speelt een sleutelrol in de Nederlandse economie. De regio onderscheidt zich door een sterke samen-werking tussen overheid, bedrijven en onderwijsinstellingen en blinkt uit in innovatieve technolo-gieën zoals AI en micro-nano-elektronica. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe een regio industrie en innovatie succesvol verankert.

 

Bron: SERV

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.