NL | FR | LU
Peoplesphere

Voordeel van alle aard voor bedrijfswagen stijgt fors in 2023.

De 100ste editie van het Autosalon gaat zaterdag 14 januari van start en zet het thema mobiliteit extra in de schijnwerpers. Wijzigende Europese reguleringen met betrekking tot klimaatdoelstellingen leiden tot noodgedwongen veranderingen in het wagenpark van Belgische ondernemingen. Securex licht de laatste ontwikkelingen toe die impact hebben op zowel werkgever en werknemer met een driedelige serie. Als eerste een toelichting over het stijgende voordeel van alle aard van bedrijfswagens.

Net zoals de vorige jaren zijn de referentiewaarden dalend, waardoor het voordeel van alle aard dit jaar opnieuw (sterk) stijgt. De dalende waarden zijn het gevolg van de keuze van de overheid om te werken met de gemiddelde NEDC CO2-waarden, die sterk zijn gedaald.

Hoeveel bedraagt de nieuwe referentie CO2-uitstoot?

De referentie-CO2-uitstoot voor het kalenderjaar 2023 bedraagt:

  • voor de wagens met een benzine-, LPG- of aardgasmotor: 82 g/km (i.p.v. 91 g/km in 2022);
  • voor de dieselwagens: 67 g/km (i.p.v. 75 g/km in 2022).

Deze uitstoot is van toepassing op de vanaf 1 januari 2023 toegekende voordelen van alle aard.

​Het minimumbedrag van het voordeel alle aard (VAA) bedraagt momenteel €1.540 voor inkomstenjaar 2023.

Het voordeel van alle aard stijgt dus sterk in 2023

Het VAA voor bedrijfswagens wordt berekend door de volgende elementen met elkaar te vermenigvuldigen:

  • De cataloguswaarde van het voertuig (vermenigvuldigd met 6/7)
  • Het CO2-percentage van het voertuig.

Het CO2-percentage wordt bekomen door twee elementen op te tellen:

  • een CO2-basispercentage van 5,5%
  • het CO2-uitstootgehalte van het voertuig verminderd met de referentie-CO2-uitstoot (uitkomst vervolgens vermenigvuldigen met 0,1)

In 2023 bedraagt de referentie-CO2-uitstoot 67 g/km voor dieselwagens en 82 g/km voor benzinewagens. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van 2022, met als gevolg een sterke stijging van het voordeel van alle aard in 2023.

​Voor elektrische wagens verandert er niets. Bij de berekening van het voordeel van alle aard wordt namelijk geen rekening gehouden met de CO2-referentiewaarden omdat een elektrische wagen geen CO2 uitstoot. Hier wordt rekening gehouden worden met een minimumpercentage van 4%.

 

Bron: Securex

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.