NL | FR | LU
Peoplesphere

Warrants worden populairder in variabele lonen!

Van alle Belgische werknemers met een variabel loon, heeft vandaag 9,20% een systeem van aandelenopties (of warrants). Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 5,82% in 2011. Nog enkele trends: het systeem is lang geen privilege meer van kaderleden, het wordt nu ruim toegepast voor bedienden en vindt stilaan ook doorgang bij arbeiders.

Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx. Een aandelenoptie is het recht om een bepaald aantal aandelen aan te kopen binnen een bepaalde termijn en tegen een vooraf vastgestelde of nog vast te stellen prijs. Zodra de aandelenopties beschikbaar zijn, kan de werknemer die verkopen. In zowat negen op de tien gevallen kiest de werknemer ervoor om vanaf de eerste dag te verkopen. En zo goed als iedereen van de resterende tien procent verkoopt binnen de twee weken. Slechts een absolute minderheid kiest ervoor om de aandelenopties langere tijd te houden, als een belegging.

Iets meer dan vier op de tien (42%) van de Belgische beroepsbevolking heeft een variabel loon. Onder hen vindt het systeem van aandelenopties steeds meer doorgang als manier om een bonus te laten uitbetalen. Het systeem biedt dan ook voordelen aan zowel de werknemer als de werkgever. Die laatste hoeft geen sociale lasten te betalen, wat wel het geval zou zijn als een bonus cash wordt uitbetaald. De werknemer houdt netto meer over van zijn bonus.

“Bij een klassieke cash uitbetaling houdt een werknemer aan een bonus van 1.000 euro bruto ongeveer 470 euro netto over. Dat is nauwelijks een derde van wat het de werkgever vandaag kost. Kiezen de werkgever en de werknemer ervoor om datzelfde budget aan aandelenopties te besteden, kan het nettobedrag oplopen tot 670 euro bij een beursneutrale evolutie. Dat is een verbetering met goed veertig procent,” klinkt het.

Met name bij bedrijven tussen 250 en 499 werknemers is het systeem van aandelenopties populair, met net geen veertien procent bij wie een variabel loon heeft. Bij bedrijven met meer dan duizend werknemers liggen de cijfers het laagst, met net geen vier procent. Bij bedrijven tot vijftig werknemers is dat 6,89%. Bij de sectoren scoort de bouw het hoogst, met 23,20%, gevolgd door de farmacie (17,13%) en industrie (14,20%).

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.