NL | FR | LU
Peoplesphere

Wat zijn de gevolgen van de vierde industriële revolutie?

NWOW’s (New Ways of Working) komen op. Toch verwijdt de skills gap zich en is ongelijkheid nog geen verleden tijd! Ter gelegenheid van het Wereld Economisch Forum Davos publiceert ManpowerGroup een nieuw rapport, genaamd Human Age 2.0: Future Forces of Work, waarin iedereen opgeroepen wordt om nieuwe ideeën uit te werken op de arbeidsmarkt om mogelijkheden, in de wereld gekomen dankzij de technologische vooruitgang, te kapitaliseren en om om te kunnen gaan met de polarisatie van de werkkrachten.

De vierde industriële revolutie woedt, onze werkwereld verandert constant. Maar paradoxaal daarbij werpt de ongelijkheid van de competenties een schaduw op de toekomst van een groot aantal beroepen…

Volgens een studie van Infosys uit november 2019, gebaseerd op een steekproef van 1000 jongeren uit 9 landen, denken 4 op 10 jongeren dat hun beroep binnen de tien jaar uitgevoerd zal worden door een robot. Voor hen staat de vierde industriële revolutie dus niet alleen gelijk aan artificiële intelligentie, big data en 3D-printen, maar ook aan onzekerheid.

We zien vandaag dat de arbeidsmarkt aan het wankelen gebracht wordt door een storm van cyclische en structurele fenomenen. Demografische evoluties, de snelle globalisatie en technologische revoluties gekoppeld aan een erg onzekere businessomgeving, zorgen er samen voor dat de arbeidsmarkt ontregeld geraakt is.

Het resultaat? Een hoge werkloosheidsgraad en een groot aantal moeilijk te vullen vacatures, groeiende productiviteit maar stagnerende salarissen en economisch herstel met afnemende opwaartse mobiliteit voor velen. De skills van de werkkrachten matchen niet met de noden van de business.

ManpowerGroup roept in een rapport, op 20 januari gepubliceerd en Human Age 2.0 : Future Forces at Work genaamd, om onze visie op de arbeidsmarkt te wijzigen om de mogelijkheden die de technologische revoluties geven, ten volle te gebruiken en zo een einde te maken aan de polarisatie van de arbeidsmarkt. Er ontstaat namelijk een kloof tussen de werknemers met nuttige competenties en de mensen die aan de kant gezet dreigen te worden door automatisering en het nutteloos worden van hun skills. Dat is iets dat we, op de drempel van de vierde industriële revolutie, absoluut moeten tegengaan.

Het is tijd voor disruptie, om nieuw gedachtengoed op de arbeidsmarkt te vinden en te ontwikkelen,” klinkt het. “De Human Age 2.0 hoeft geen gevecht te zijn tussen mens en robot. Nieuwe jobs worden gecreëerd, waardoor veel individuen zinvollere functies kunnen innemen. Uiteraard betekent dit ook dat ze daarvoor de nodige opleiding en bekwaamheden voor nodig zullen hebben. Degenen die de gevraagde skills bezitten om nieuwe tools in onder andere IT of de ingenieurswereld te gebruiken, zullen hun salaris zien stijgen. Degenen die minder talent hebben, of wiens bekwaamheden gewoonweg out-of-date zijn, zullen hun salaris zien stagneren of zelfs verminderen omdat hun werk steeds meer gesimplificeerd of geautomatiseerd zal worden. Eigenlijk is de toekomst wel rooskleurig, met veel mogelijkheden voor groei. Het is daarbij echter uiterst belangrijk om te blijven bijleren en talenten te ontwikkelen.”

Verder: “In de toekomst zal talent meer dan kapitaal de belangrijkste factor van productie worden. Dat zal resulteren in een steeds meer gesegregeerde arbeidsmarkt, met aan de ene kant de ‘low-skill/low-pay’ en aan de andere kant de ‘high-skill/high-pay’. Dit zal op zijn beurt leiden tot sociale spanningen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.