Uit een 3-jarig vergelijkend onderzoek van Culture Amp en Thrive in samenwerking met de Monash Business School, blijkt verder onder andere dat HR-professionals achterblijven bij hun internationale collega’s als het gaat om het afstand nemen van werk en het nemen van regelmatige pauzes om zichzelf op te laden.
Uit het onderzoek blijkt, dat toen in 2020 de pandemie begon, 45% van de HR-
professionals wereldwijd zich goed in staat voelde de eisen van hun werk en privéleven in goede banen te leiden. Dit cijfer daalde tot 40% in 2021 en 2022 – tijdens het hoogtepunt van de lockdown en de aanloop naar de terugkeer naar kantoor – voordat het steeg tot 44% wereldwijd in 2023.
De gegevens die tussen 3 juni 2020 en 4 juni 2023 zijn verzameld uit de 9.900 antwoorden van HR-professionals die wereldwijd zijn ondervraagd, laten zien dat slechts 33% van de Nederlandse ondervraagden in staat is tijdig te stoppen met werken om tijd te maken voor rust. Ook zegt slechts 20% tijdig pauzes te nemen om zich weer op te laden. HR-professionals in het Verenigd Koninkrijk zijn duidelijk effectiever (49%) in het nemen van rust en ontspanning, evenals HR-professionals in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (37%). HR-specialisten uit dezelfde regio’s nemen ook meer ruimte om pauzes te nemen (45% UK en 43% DACH).
In 2020 voelde 41% van de HR-professionals wereldwijd zich in staat om aan de eisen van hun functie te voldoen. In 2021 en 2022 daalde dit cijfer naar 38% en in 2023 kwam het uit op 42%. Dit betekent dat meer dan de helft van de werknemers op HR-afdelingen nog steeds het gevoel heeft dat ze niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun werk te doen. Het aantal HR-medewerkers wereldwijd dat zich productief voelde op het werk daalde tijdens de pandemie van een aanvankelijke 60% in 2020 naar een dieptepunt van 55% in 2021-2022, waarna het zich herstelde tot 61% in 2023.
De cijfers laten verder zien dat de zelfperceptie van Europese HR-professionals vergelijkbaar is met die in andere landen. In 2023 vindt 58% van de Nederlandse ondervraagden (als voorbeeld) dat hun werk een positieve impact heeft op hun bedrijf, vergeleken met 61% wereldwijd.
Wesley Hendriks, Director Customer Success EMEA, zegt over de onderzoeksresultaten: “Tijdens de pandemie lag er sterke focus bij HR op het ondersteunen van personeel om de crisis te doorstaan. Het takenpakket – en de bijbehorende werkdruk – van HR-professionals breidde zich uit zonder dat er goede ondersteuning aanwezig was. Daarna ontstond in Nederland al snel de economische situatie waarbij er een tekort aan arbeidskrachten is, waardoor de werkdruk bij HR-specialisten hoog bleef.”
“Deze data zouden een duidelijke oproep moeten zijn aan bedrijven om effectiever voor hun HR-teams te zorgen en hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Het is ook een belangrijke herinnering voor HR-professionals om aan zelfzorg te doen en tijdig afstand van werk en pauzes te nemen, om hun eigen mentale gezondheid te beschermen en ook op de lange termijn hun organisatie te kunnen helpen uitdagingen het hoofd te bieden.”
Bron: Culture Amp