NL | FR | LU
Peoplesphere

“Werkgevers blazen immers koud en warm tegelijk”

De voorspellingen van de Belgische werkgevers voor het vierde kwartaal 2014 zijn alvast bemoedigend. Na een grijs derde kwartaal (-1) veert onze ManpowerGroup Index opnieuw op tot +3 (na uitzuivering van de seizoenvariaties). Of 4 procentpunten meer dan vorig kwartaal en het vierde kwartaal 2013.

Van de 751 Belgische werkgevers die Manpower heeft bevraagd, is 4 procent van plan om medewerkers aan te werven in de periode tot eind december. Slechts 1 procent zou mensen ontslaan en 92 procent houdt het op een status-quo.

De kansen op werk groeien in heel wat sectoren – met de logistieke sector (+5), de financiële dienstverleners (+5) en de horeca (+4) voorop – maar dat betekent niet dat het vertrouwen helemaal terug is. In Wallonië, bijvoorbeeld, verwachten de werkgevers voor het tweede kwartaal op rij minder aanwervingen (-3), terwijl hun Vlaamse (+4) en Brusselse (+5) collega’s positiever gestemd zijn. Het blijft dus duidelijk nog te vroeg om van een structurele positieve trend te kunnen spreken, niet in ons land, niet in Europa. “De werkgevers blazen immers koud en warm tegelijk en focussen met hun personeelsbeleid vooral op de korte termijn”, aldus ManpowerGroup in een mededeling. “Bovendien wegen nog twee andere factoren op het aanwervingsbeleid: de maatregelen die de verschillende regeringen in België zullen doorvoeren om de competitiviteit van onze ondernemingen te versterken en de evolutie van de wereldwijde economie.”

Wereldschaal

Op wereldschaal zijn de werkgevers minder dynamisch dan vorig kwartaal. Ondanks de positieve tewerkstellingsvoorzichten in 36 van de 42 landen en gebieden die we hebben onderzocht, verwachten de werkgevers uit 20 landen dat de tewerkstelling zal dalen. Toch doet de Europese regio (EMEA) het aanzienlijk beter dan vorig jaar. De Turkse (+15), Roemeense (+9) en Griekse werkgevers (+8) zijn de grootste optimisten. De Britten (+6) staan nog licht op de rem terwijl in Duitsland (+5) voorzichtigheid het optimisme tempert. Spanje verliest jammer genoeg opnieuw pluimen en duikt na twee opeenvolgende positieve kwartalen opnieuw in het rood (-4). Ook buurlanden Frankrijk (+1) en Nederland (0) getuigen van weinig beterschap. In België zijn de werkgevers – althans voorlopig nog – positiever over de toekomst. Negatieve prognoses ten slotte in slechts 5 van alle bevraagde landen: Finland (-1), Ierland en de Tsjechische Republiek (beide -2), Italië (-3) en Spanje (-4).

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.