NL | FR | LU
Peoplesphere

Werkgevers plannen in de loop van het derde kwartaal een behoud of een uitbreiding van hun personeel.

Volgens de ManpowerGroup Barometer die vandaag werd gepubliceerd, blijft de hemel boven de werkzoekenden in België opgeklaard. Op nationaal niveau plant 6% van de 753 Belgische werkgevers die eind april door ManpowerGroup werden bevraagd, hun personeel tegen eind september 2018 uit te breiden, terwijl slechts 2% een inkrimping van het personeelsbestand voorziet. Meer dan 9 werkgevers op 10 (91%) zijn van plan hun loonmassa op hetzelfde niveau te houden.

Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet – de positieve waarde van +4. Dat is een status quo ten opzichte van het vorige kwartaal en in vergelijking met het 3e kwartaal van 2017.

“De Belgische werkgevers zijn van plan verder aan te werven aan hetzelfde ritme dan in het vorige kwartaal”, zo luidt de uitleg van Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “Deze positieve tendens op de arbeidsmarkt wordt verklaard door de gunstigere conjunctuur en door het hervatten van de investeringen die economische activiteit genereren. Maar tegelijk is het aantal functies dat in de bedrijven vacant blijft in drie jaar tijd zo goed als verdubbeld, zoals recentelijk ook werd benadrukt door Eerste Minister Charles Michel. We kunnen alleen maar blij zijn dat de regering van de strijd tegen de talentschaarste voor de komende maanden een prioriteit heeft gemaakt. Deze schaarste heeft in verschillende gradaties een invloed op alle bedrijfssectoren, alle functies en alle lokale arbeidsmarkten. De constante daling van de werkloosheid in de drie gewesten van het land volstaat niet als indicator om tevreden te zijn met de prestatie van onze arbeidsmarkt, ook al is dat bemoedigend nieuws.”

Brussel en Vlaanderen zijn optimistischer

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in de drie gewesten van het land. De werkgevers tonen zich optimistischer in Brussel (+5) en Vlaanderen (+4), terwijl de prognoses in Wallonië veel gematigder zijn (+1). De vooruitzichten zijn in de drie gewesten vrij stabiel, zowel in vergelijking met het vorige kwartaal als ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Status quo of positieve vooruitzichten in de 10 bevraagde sectoren

De meest optimistische vooruitzichten worden in de sector Landbouw en visserij (+17) opgetekend. Dit percentage werd nooit eerder bereikt sinds de lancering van de enquête in 2003. De wervingsintenties zijn ook bijzonder gunstig in de sectoren Elektriciteit, gas en water en Financiën, verzekering, vastgoed en diensten (beide +7), en in mindere mate in de sector Transport en logistiek (+5). De werkgevers verwachten ok een positieve wervingsactiviteit in de Bouwsector (+4) en in de sectoren Groot- en detailhandel, Extractieve industrie en Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (alle drie +3). Tot slot wordt ervan uitgegaan dat de sectoren Horeca (+1) en Maakindustrie (0) weinig zullen evolueren.
De Nettotewerkstellingsprognose wordt, van het ene tot het andere kwartaal, beter in zes sectoren en slechter in drie sectoren. De wervingsintenties boeken, van het ene tot het andere jaar, vooruitgang in vier sectoren, terwijl ze in vijf andere sectoren achteruitgaan.

Meer nieuwe jobs in de middelgrote en grote bedrijven

De werkgevers van de vier bedrijfssegmenten, opgedeeld op basis van de omvang van hun personeelsbestand, anticiperen op een positieve wervingsactiviteit van juli tot september 2018. De werkgevers van de middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) hebben het grootste vertrouwen. Zij rapporteren een Nettotewerkstellingsprognose van +26, vóór de werkgevers van de grote bedrijven (≥ 250 werknemers), met een Nettotewerkstellingsprognose van +19. De werkgevers van de micro-ondernemingen (< 10 werknemers) en van de kleine ondernemingen (10-49 werknemers) zijn een pak voorzichtiger. Zij geven een Nettotewerkstellingsprognose van respectievelijk +3 en +2 aan.

Positieve wervingsintenties in 43 van de 44 bevraagde landen en gebieden

ManpowerGroup heeft in 44 landen en gebieden een kleine 60.000 telefonische enquêtes gevoerd om de personeelsevoluties die verwacht worden voor het 3e kwartaal van 2018 te meten.
• Ondanks de geopolitieke onzekerheid blijven de tewerkstellingsvooruitzichten positief in 43 van de 44 wereldwijd bevraagde landen. Alleen Italië (-2) geeft voor het tweede opeenvolgende kwartaal een negatieve Nettotewerkstellingsprognose aan. In vergelijking met het vorige kwartaal stijgen de tewerkstellingsvooruitzichten in 19 van de 44 landen en gebieden, blijven ze stabiel in zeven andere landen, terwijl ze dalen in de 18 resterende landen. De vergelijking op jaarbasis duidt op een gunstigere situatie met stijgende wervingsintenties in 24 van de 43 landen en gebieden(** ), een stagnering in zeven andere landen en een daling in slechts 12 landen.
• De sterkste en zwakste wervingsintenties: het vertrouwen van de werkgevers is het grootst in Kroatië (+26), Japan (+26), Taiwan (+24), Hongarije (+19) en de VS (+18). De zwakste vooruitzichten worden dan weer opgetekend in Spanje (+3), Panama (+2) en Italië (-2). De arbeidsmarkt blijft zeer dynamisch in India (+17), terwijl ze opnieuw aan kracht wint in China (+11), waar de werkgevers de meest optimistische vooruitzichten sinds drie jaar aangeven.
• In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten & Afrika) verwachten de werkgevers een positieve wervingsactiviteit in 25 van de 26 bevraagde landen. Ten opzichte van het vorige kwartaal stijgen de wervingsintenties in 12 landen, terwijl ze in tien landen dalen en niet evolueren in de vier overige landen. Als we op jaarbasis vergelijken, stijgt de Nettotewerkstellingsprognose in 13 landen, loopt ze terug in zes andere landen en blijft ze stabiel in de zes overige. Van de hele EMEA-regio verwachten de werkgevers in Kroatië (+26), Hongarije (+19), Griekenland (+15), Portugal (+15) en Turkije (+14) de meest positieve Nettotewerkstellingsvooruitzichten. De Duitse werkgevers (+8) blijven even optimistisch als in het vorige kwartaal, terwijl de werkgevers uit Nederland (+6) en Frankrijk (+5) ook een positieve wervingsactiviteit verwachten. De Nettotewerkstellingsprognose in België (+4) is vergelijkbaar met die van het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Tot slot zijn de Italiaanse werkgevers (-2) de enige met negatieve tewerkstellingsvooruitzichten.

Bron : ManpowerGroup

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.