In het eerste kwartaal van 2021 is er bijna de helft minder wettelijk verlof opgenomen. Dat analyseerde hr-dienstengroep Liantis op basis van de loongegevens van 194.357 werknemers. In 2020 hadden werknemers in het eerste kwartaal al gemiddeld 8,2 uur wettelijk verlof opgenomen per persoon. In dezelfde periode dit jaar was dat gemiddeld amper 4,8 uur per persoon. Liantis roept daarom op om het wettelijk verlof tijdig in te plannen om later dit jaar problemen te voorkomen.
Hr-dienstengroep Liantis bekeek hoeveel wettelijk verlof werknemers in het eerste kwartaal van 2021 al opgenomen hebben. Nog niet veel, zo blijkt uit de gegevens van 194.357 werknemers in ons land, en na een vergelijking met dezelfde maanden in de voorgaande jaren.
“In het eerste kwartaal van 2021 is er per werknemer gemiddeld 4,8 uur wettelijk verlof opgenomen. In de voorbije jaren lag dat aantal per werknemer dubbel zo hoog met 8,4 uur in 2019 en 8,2 uur in 2020. Bovendien nam in 2019 37,5% van alle werknemers minstens 1 uur wettelijk verlof op in het eerste kwartaal. In 2021 was dat slechts 25,8%. We zien dus duidelijk dat werknemers in het begin van dit jaar de kat uit de boom gekeken hebben en hun wettelijk verlof minder ingezet hebben”, licht Matthias Debruyckere van Liantis toe.
Volgens Matthias Debruyckere zijn daar verschillende oorzaken voor. “In de eerste plaats waren er in de eerste maanden van dit jaar nog heel wat mensen die tijdelijk werkloos waren en dus geen verlof moesten inzetten. Ook voor de zorg van de kinderen was tijdelijke werkloosheid in bepaalde gevallen mogelijk waardoor ouders geen beroep moesten doen op het wettelijk verlof”.
“Maar we zien dat heel wat werknemers dit jaar hun verlofdagen doelbewust opsparen om ze dan pas later in te zetten. Het was in de eerste maanden van dit jaar onmogelijk om te gaan skiën of om op reis te gaan. Dat speelde dus zeker mee. Maar we horen daarnaast van veel werkgevers dat hun werknemers door de onzekerheid ook niet happig zijn om hun verlof nu al in te plannen voor de komende weken en maanden. Want wat als we in mei of juni nog niet kunnen reizen? Of wat als het festival waar we graag naartoe willen, verplaatst wordt naar het tweede deel van de zomer of het najaar?”
Oproep: “plan je wettelijk verlof tijdig in”
Toch roept Liantis werknemers en werkgevers op om in gesprek te gaan over het wettelijk verlof en de verlofplanning. “Dat doen we met een dubbele reden. De eerste reden is natuurlijk om ervoor te zorgen dat werkgevers niet in de problemen komen met hun personeelsplanning. Werkgevers willen de komende maanden de continuïteit van hun onderneming kunnen garanderen, zeker wanneer onze economie straks weer op volle toeren zal draaien”, aldus Matthias Debruyckere.
Maar ook voor de werknemers zelf is het belangrijk om hun wettelijk verlof tijdig in te plannen en niet op het einde van het jaar met overschot te zitten. Dat bleek vorig jaar effectief een probleem. Zo analyseerde Liantis dat werknemers bijna 30% meer wettelijk verlof opnamen in het laatste kwartaal van 2020, in vergelijking met dezelfde periode in 2019.
“Het is belangrijk om te weten dat je wettelijk verlof niet kan overzetten naar het volgende jaar. Een werknemer is dus verplicht om al zijn wettelijk verlof ten laatste op 31 december van het lopende jaar op te nemen. Last but not least: het is ook voor het mentaal welzijn zeer belangrijk om rustpunten in te bouwen doorheen het jaar en dat wettelijk verlof dus wat te spreiden”, besluit Matthias Debruyckere.
Bron: Liantis