In juni 2017 kwamen ongeveer 12.000 grensarbeiders van Nederland naar België. Ruim 32.000 Belgen maakten de omgekeerde beweging en zijn in Nederland aan de slag. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van de Europese Commissie van september 2017 dat grensstreken in Europa gemiddeld tussen de 2 en 8% regionale economische activiteit mislopen door belemmeringen veroorzaakt door de grens.
Naast het correct informeren, willen Nederland en Vlaanderen met de Grensinfopunten (GIP) het gemakkelijker maken om over de grens te gaan werken.
Drempels aan de grens verlagen
Mensen die naar werk zoeken over de grens, worden geconfronteerd met heel wat vragen die gaan van welke vacatures er over de grens te vinden zijn, over sociale zekerheid, tot pensioenen. Om die drempels weg te werken, werden GIP’s opgericht. Daar kunnen grensarbeiders en werkgevers terecht voor kosteloze basisinformatie over wonen en werken aan de andere kant van de grens.
Op 1 juni 2019 loopt de Europese steun voor de GIP’s op haar einde. Maar zowel aan Nederlandse als aan Vlaamse zijde zullen de betrokken instanties, in de eerste plaats SZW (het Nederlands ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en VDAB en haar sociale partners, dit project verder zetten en financieel ondersteunen. Beide organisaties vinden interregionale samenwerking belangrijker en willen er daarom blijvend in investeren.
Fons Leroy, Gedelegeerd bestuurder van VDAB: “We hebben op korte tijd heel wat stappen vooruit gezet met de GIP’s. Nu moeten we evolueren van grensoverschrijdende naar grensverleggende samenwerking. We kunnen competitief omgaan met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Maar we moeten over de grenzen heen kijken om de vijver groter te maken en de kans op goede matches te vergroten.”
Erkende Grensinfopunten
Vanaf 1 juni krijgen de GIP’s een duurzame inbedding in de grensstreek tussen Nederland en Vlaanderen. Op een feestelijke conferentie op 16 mei in Antwerpen ontvingen de eerste 60 adviseurs uit het grensgebied een erkenning als Adviseur GrensInfoPunt Vlaanderen-Nederland. Met dit certificaat kunnen de adviseurs aantonen dat ze de nodige kennis bezitten om burgers en bedrijven te informeren die over de Vlaams-Nederlandse grens willen werken of ondernemen. Op www.grensinfopunt.eu staan de locaties waar GIP-adviseurs hun dienstverlening aanbieden.
Bron: VDAB