NL | FR | LU
Peoplesphere

Zeven werkplektrends in 2024: op zoek naar de beste manier van hybride werken.

In de nasleep van de pandemie stonden veel bedrijven voor de uitdaging om een toekomstbestendig werkmodel te ontwikkelen. Deze periode markeerde een keerpunt waarbij organisaties na gingen denken over de meest geschikte manier van werken. Velen kozen voor een hybride model waarbij flexibiliteit centraal stond, terwijl anderen vasthielden aan een strikte terugkeer naar het kantoor.

Een aantal bedrijven namen zelfs definitief afscheid van het traditionele kantoor en gaven werknemers de vrijheid om vanuit verschillende plekken te werken. Middenin deze veranderingen zijn er ook nieuwe werkplektrends opgedoken, waarvan we er zeven uitlichten voor 2024.

1. Vliegtuigmodus

Het wordt steeds lastiger om diep geconcentreerd te werken te midden van de voortdurende stroom van (digitale) prikkels. Om deze focus te bevorderen, begint het concept van ‘vliegtuigmodus’ populariteit te winnen als strategie. Sommige organisaties moedigen werknemers aan om gedurende bepaalde periodes per dag of per week over te schakelen naar de vliegtuigmodus. Dit houdt in dat ze zich loskoppelen van e-mailupdates en andere digitale afleidingen, waardoor ze zich volledig kunnen richten op taken die concentratie vereisen. Deze ‘vliegtuigstand-tijd’ hoeft niet alleen gebruikt te worden om te werken maar biedt ook ruimte om te lezen, brainstormen en andere activiteiten die medewerkers in staat stellen in een flow te komen en hun productiviteit te bevorderen.

2. Skills-benadering

Voorheen was een diploma vaak de heilige graal op een cv, maar tegenwoordig begint deze visie te veranderen. Wereldwijd omarmen steeds meer bedrijven het idee dat de juiste vaardigheden belangrijker zijn dan specifieke diploma’s. Het gaat nu niet alleen meer om opleidingen, maar ook om welke vaardigheden je bezit en hoe goed deze aansluiten bij de eisen van de functie. Deze verschuiving opent nieuwe deuren voor mensen die hun competenties hebben ontwikkeld buiten de traditionele onderwijsroute en benadrukt de waarde van vaardigheden.

3. Rage applying

Soms kunnen situaties op het werk erg frustrerend zijn, of het nu gaat om gemiste kansen, een conflict met je baas of gewoon een algemeen gevoel van ontevredenheid. In zo’n scenario kan het verleidelijk zijn om te gaan ‘rage applyen’: impulsief en uit emotie sollicitaties versturen. Dit kan zowel een manier zijn om frustratie te uiten als een snelle zoektocht naar betere carrièremogelijkheden. Deze trend wordt in de krappe arbeidsmarkt steeds meer zichtbaar, maar denk goed na voordat je overhaaste stappen onderneemt. Vaak is het nuttiger om eerst de bron van de ontevredenheid aan te pakken, door in gesprek te gaan met een leidinggevende.

4. Einde van de vijfdaagse werkweek

De traditionele vijfdaagse werkweek lijkt steeds meer ter discussie te staan. Ondanks de druk van sommige organisaties om werknemers terug naar kantoor te halen, lijkt het thuiswerken een blijvend onderdeel te worden in de kantoorwereld. Zowel werknemers als management beginnen kritisch te kijken naar de status quo, vooral met betrekking tot de dagelijkse logistiek en de kosten van woon-werkverkeer. Dit weerspiegelt een toenemende waardering voor flexibiliteit in werkschema’s. Thuiswerken biedt niet alleen een betere balans tussen werk en privé, maar heeft ook bewezen de efficiëntie en productiviteit te bevorderen.

5. Queenagers

Maak kennis met een nieuwe categorie werknemers: vrouwen die hun carrière al in de jaren 80 begonnen en vastberaden het glazen plafond doorbraken. Deze ‘Queenagers’ zijn over het algemeen tussen de 45 en 65 jaar oud, hebben oudere kinderen en een relatief hoog inkomen. Deze groep benadrukt de waarde van ervaring, doorzettingsvermogen en leiderschap en zorgen hopelijk voor een blijvende verschuiving naar een inclusievere arbeidsmarkt.

6. Sociale zijsprong

Het concept van de ‘sociale zijsprong’ weerspiegelt de behoefte aan sociaal contact die vaak gemist wordt bij hybride werken. Terwijl thuiswerken vele voordelen biedt, kan het ook een gevoel van isolatie veroorzaken. Sommige professionals reageren hierop door in hun vrije tijd weekendbanen te accepteren die rijk zijn aan sociale interactie, zoals in restaurants of als barman. Vooral medewerkers die gewend waren aan een dynamische kantooromgeving kiezen voor deze zijsprong. Het biedt niet alleen een welkome afwisseling, maar ook mogelijkheden om nieuwe relaties op te bouwen.

7. Ongefilterd zoomen

De opkomst van ‘ongefilterd zoomen’ markeert een verschuiving naar authenticiteit in onze digitale interacties, vooral tijdens vergaderingen. In lijn met het verminderen van overmatig gebruik van filters en Photoshop, wordt nu voorgesteld om hetzelfde te doen met digitale achtergronden tijdens online vergaderingen. In plaats van het verbergen achter virtuele achtergronden, wordt aangemoedigd om de werkelijke achtergrond te tonen om een authentieke cultuur van werken op afstand te stimuleren.

Deze trends weerspiegelen niet alleen een verandering in de werkomgeving, maar tonen ook de veerkracht en aanpassingsvermogen van werknemers en bedrijven. Ze benadrukken de behoefte aan flexibiliteit, het omarmen van vaardigheden boven traditionele kwalificaties en de zoektocht naar persoonlijke connectie in een virtuele wereld. Terwijl we met een frisse blik 2024 zijn ingestapt, voorspellen deze ontwikkelingen een interessante en veelzijdige toekomst voor de werkplek.

 

Bron: Deel

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.