2 op 3 zelfstandigen is nooit ziek. Uit een bevraging door hr-dienstverlener Acerta onder zelfstandigen blijkt dat twee op de drie van de hoofdberoepers zelfs als de gezondheid niet mee wil meestal toch blijft werken. Ziekte is iets wat zelfstandigen blijkbaar graag negeren, want 7 % heeft zelfs geen enkele bijkomende verzekering waarop ze bij een langdurige ziekte kunnen terugvallen. Opvallend: diezelfde zelfstandigen zouden in een werknemersstatuut veel sneller aan hun ziek zijn toegeven: ‘slechts’ een op drie zou blijven doorwerken.
Zelfstandigen lijken wel heel erg zelden ziek te zijn. Lijken. Want daarover doorgevraagd, bekennen zelfstandigen dat ze zelfs als ze ziek zijn, meestal aan het werk blijven. Dat is zo bij 65 % van de zelfstandigen in hoofdberoep. 38,8 % bevestigt dat zelfs als ze ziek zijn, ze áltijd aan het werk zullen blijven. Slechts 1 op 10 – 10,75 % – zegt duidelijk: als ik ziek ben, werk ik niet.
Voor zelfstandigen is ziekteverzuim geen optie, zoveel is duidelijk. Els Schellens, Director Operations Starters en Zelfstandigen: “Een kleine 9 % gaf aan nooit ernstig ziek te zijn, of toch niet ziek genoeg om het zo te bestempelen. We hebben het hier, voor alle duidelijkheid, niet over langdurende, ernstige ziektes, die ook niet door zelfstandigen genegeerd kunnen worden. En dan nog: zelfs in dergelijke omstandigheden beweert iets meer dan 40 % dat ze ondanks die langdurende ziekte blijven verder werken.”
Afspraak is afspraak.
De enquête van ACERTA vroeg ook waaróm zelfstandigen zo moeilijk toegeven aan ziekteverzuim. Voor 59,3 % ligt dat voor de hand: geen werk, geen inkomen. Ook deadlines die zijn afgesproken met klanten en/of leveranciers houden de zelfstandige uit het ziekbed (55,5 %). En soms speelt het simpele feit van de vaste openingsuren (14,9 %).
Wat houdt de zelfstandige dan wél thuis? Griep. 50 % van de zelfstandigen begrijpt dat je een virus moet uitzieken – net zoals rugpijn, gewricht- en spierpijn en maag- en darmklachten niet of moeilijk te negeren zijn.
De vraag is natuurlijk of die zelfstandigen op dezelfde manier met hun ziek zijn zouden omspringen, moesten ze een werknemersstatuut hebben. Zouden ze dan even streng zijn voor zichzelf? Veel minder, zo blijkt uit de antwoorden aan Acerta: 36,2 % zou ondanks ziekte nog aan het werk blijven. Ziek zijn en actief blijven, het is onder zelfstandigen dus wel een beetje de aard van het beestje.
7% heeft geen bijkomende verzekering.
Terwijl 84 % van de zelfstandigen een bijkomende hospitalisatieverzekering heeft, maakt slechts nipt de helft (52%) gebruik van een verzekering gewaarborgd inkomen. Bedrijfsleiders nemen op dat vlak iets meer voorzorgen (62%) dan de niet-bedrijfsleiders (48%), en de vrije beroepers (60%) zijn voorzichtiger dan de andere sectoren.
Frappant is vooral dat gemiddeld 7 % van de zelfstandigen helemaal geen bijkomende verzekering heeft. “Zelfstandigen houden graag zelf de controle, dat is inherent aan hun statuut. Zij hebben niet gauw de reflex om elders oplossingen te zoeken. Maar soms slaat de slinger wel door naar ‘voortdoen-voortdoen-voortdoen’. Er zijn naast de ziekte-uitkering voor zelfstandigen nog andere vangnetten voor in geval van langere werkonbekwaamheid, zoals bijvoorbeeld de verzekering gewaarborgd inkomen die een dekking voorziet vanaf een arbeidsongeschiktheid van 25 %. Dat vandaag 7 % van de zelfstandigen geen enkele bijkomende ondersteuning geregeld heeft voor het geval hij of zij ziek wordt, is onrustwekkend.”
Over de cijfers – De analyse en vaststellingen gebeurden op basis van een survey bij 2.561 zelfstandigen in België die werd afgenomen in maart-april 2018.