NL | FR | LU
Peoplesphere

4 op 10 Belgen vindt dat werkgever geen gepaste maatregelen neemt tegen coronavirus.

Terwijl 39% van de Belgische werknemers het gevoel heeft dat hun management niet de juiste maatregelen heeft genomen tegen de verspreiding van COVID-19, is er nog minder positief nieuws: 64% van de respondenten zegt dat ook de politici niet de juiste maatregelen hebben genomen.

Om te informeren en misvattingen over dit gevoelige onderwerp te vermijden deed StepStone een studie met bijna 3000 Belgische werknemers om te zien hoe COVID-19 het dagelijkse arbeidsleven beïnvloedt.

Voor 96% van de werknemers is het coronavirus een (dagelijks) onderwerp op het werk.

Op de vraag of ze op het werk met het coronavirus zijn geconfronteerd, zegt 96% van de Belgische werknemers dat het virus momenteel een onderwerp op het werk is. Bijna de helft van hen (47%) bevestigt dat dit een dagelijks terugkerend onderwerp is, terwijl het voor nog eens 33% zelfs een vast onderwerp is gedurende de hele werkdag.

1 op de 2 ondervindt rechtstreekse impact van COVID-19 op het werk

Hoewel het een onderwerp is voor vrijwel iedereen, lijkt het erop dat slechts de helft direct getroffen wordt door de virusuitbraak. 51% van de respondenten bevestigde dat ze de impact voelen, terwijl nog eens 4% vreest dat die binnenkort zal volgen. De overige 45% voelt geen gevolgen voor hun dagelijkse werkzaamheden.

Meeste Belgische werknemers zijn blij met de informatieverspreiding en de maatregelen van hun werkgever – minder met die van de politici

Volgens 61% neemt hun werkgever de juiste maatregelen – terwijl 4 op de 10 (39%) het tegenovergestelde zegt. Wanneer gevraagd of politici dat deden, antwoordt slechts 36% positief. 64% van de respondenten is dus ontevreden met de politieke acties.

Over het algemeen is de Belgische werknemer daarnaast ook tevreden over de manier waarop zijn werkgever hen heeft geïnformeerd over COVID-19. 68% van de respondenten voelt zich goed geïnformeerd over de verspreiding van richtlijnen en informatie op het werk.

1 op 4 wordt door de werkgever gedwongen om vanuit huis te werken; externe evenementen en zakenreizen geannuleerd

Een logische opvolging voor de getroffen werknemers is natuurlijk de impact van het coronavirus op het Belgische beroepsleven.

  • Voor 48% worden projecten en investeringen door de werkgever uitgesteld.
  • Voor 45% is deelname aan externe evenementen (bijv. beurzen, opleidingen) verboden.
  • Voor 39% is de productiviteit lager door het coronavirus.
  • Voor 28 zakenreizen naar zowel getroffen als niet-getroffen gebieden worden geannuleerd.
  • Voor 23% – bijna 1 op 4 – wordt thuiswerk door de werkgever verplicht.
  • Voor 17% beginnen zich bevoorradingsproblemen op het werk voor te doen.

Andere maatregelen die worden genomen zijn informatieverspreiding (volgens 80%), extra ontsmettingsmiddel (41%) en het volgen van richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer dan 1 op 10 (13%) zegt echter dat er geen extra maatregelen worden genomen.

Belgen maken zich zorgen over infecties, tekorten en economische gevolgen

Op de vraag naar hun huidige zorgen kwamen drie dingen aan het licht:

  • 64% maakt zich zorgen over het oplopen van de infectie.
  • 57% maakt zich zorgen over de economische gevolgen voor hun werkgever.
  • 43% maakt zich zorgen over tekorten in het aanbod (bijv. schaars voedsel).

 

Bron : StepStone heeft dit onderzoek op 12 maart 2020 afgerond. Onze analisten hebben de gegevens gescreend om er zeker van te zijn dat zowel de weergave als de validiteit van de antwoorden van de respondenten accuraat zijn. In totaal werden er 2.919 ingevulde enquêtes ingediend in het Nederlands, Frans en Engels.
NB: Deze informatie werd op 12 maart verzameld, vooraleer verdere federale maatregelen werden afgekondigd. Aangezien de studie een momentopname is bij duizenden Belgische werknemers, is deze data tijdsgevoelig en kan de situatie de komende dagen veranderen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.