NL | FR | LU
Peoplesphere

41.000 nieuwe jobs gecreëerd via eerste aanwervingen sinds 2016.

Een onderneming die voor het eerst een job creëert, hoeft voor die job nooit werkgeversbijdragen te betalen. De maatregel van de ‘nulbijdrage’ is een succesverhaal. Het laat zelfstandigen toe om een eerste aanwerving te doen zonder werkgeversbijdragen. Op drie jaar tijd namen 41.213 zelfstandigen zo een eerste werknemer in dienst.

Maar liefst 2.713 werkgevers hebben gebruik gemaakt van de maatregel tijdens het laatste kwartaal van 2018. Een stijging van 7% in vergelijking met vorig kwartaal.
Het gaat vooral om bijkomende jobs in sectoren als handel (19,3%), bouw (14,7%) en horeca (12,7%).

De huidige vrijstelling van werkgeversbijdragen is in voege sinds 1 januari 2016 en loopt in principe tot 31 december 2020. Dit maakt deel uit van het pakket maatregelen van de tax shift. “We doen dit om zelfstandigen te ondersteunen. Ze verhogen hun omzet, hun loonkost daalt en er wordt sneller werkgelegenheid gecreëerd”, licht Maggie De Block toe.

De vrijstelling van de werkgeversbijdragen voor de eerste werknemer zorgt voor de economische ontwikkeling van zelfstandigen. Een studie van het sociaal secretariaat Partena toont aan dat de groei van het zakencijfer (+44%) en winstmage (+63%) van kleine bedrijven wordt ondersteund tijdens het jaar dat volgt op een eerste aanwerving.

Er zijn de afgelopen jaren zo tienduizenden jobs ontstaan. “Het is goed nieuws voor de sociale zekerheid. Meer mensen met een job betekent minder uitkeringen en meer bijdragen aan sociale zekerheid”, besluit De Block.

Bron : Kabinet van Minister van Sociale Zekerheid M. De Block

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.