NL | FR | LU
Peoplesphere

9 op 10 bedrijven hebben moeite om IT-professionals te vinden én te houden.

Ongeveer negen op de tien bedrijven in de Benelux (88%) hebben moeite om de juiste IT-professionals te vinden en te behouden, blijkt uit de wereldwijd uitgezette IT Skills Pulse Survey van Willis Towers Watson. Vooral big data analytics, applicatieontwikkeling en cyber security zijn schaarse IT-skills in de Benelux. Niet alleen de hightech of financiële sector, maar alle sectoren moeten alles uit de kast halen in de slag om talent. Daarbij wordt vooral een hogere of extra verloning ingezet.

Niet alleen in de Benelux is de vraag naar IT-professionals groot. Wereldwijd geven vier op de vijf bedrijven (84%) aan dat ze moeite hebben om de juiste IT-professionals aan te trekken en te behouden. Big data analytics staat in de wereldwijde top drie nog steeds op de eerste plaats, gevolgd door cyber security en applications development skills.

Een aantal belangrijke middelen die bedrijven in de Benelux inzetten om werknemers met de gewenste IT-skills in huis te halen en te houden, blijken uit de survey:

Hoger salaris en bonus

61 procent van de ondervraagde organisaties is bereid om hen een hoger dan marktconform salaris te bieden.
54 procent van de bedrijven biedt een marktpremium, een maandelijks bedrag dat werkgevers extra uitkeren aan IT-professionals omdat hun competenties van groot belang zijn voor het bedrijf.

Flexibel werken, doorgroeimogelijkheden en een innovatieve bedrijfscultuur

80 procent van de bedrijven in de Benelux biedt de IT-professional de mogelijkheid tot flexibel werken.
Doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling zijn in de Benelux belangrijke factoren om IT-personeel aan te trekken.
Een bedrijfscultuur die innovatie ademt is een duidelijk voordeel.

“Organisaties zetten bijvoorbeeld een innovatieve bedrijfscultuur in als pull-factor,” legt Michiel Klompen, High Tech specialist bij Willis Towers Watson, uit. “Zo zien we dat bedrijven interne competities organiseren voor het oplossen van strategische IT vraagstukken. Door op deze manier innovatie te stimuleren, spreken zij IT-ers aan. In de hoop dat deze langer uitgedaagd en gemotiveerd blijven om voor de organisatie te werken.”

Verloningsstrategie herzien

Willis Towers Watson ziet dat door digitalisering van de arbeidsmarkt een gat ontstaat tussen vraag en aanbod van gewenste IT-professionals. Zo neemt bijvoorbeeld de behoefte aan nieuwe en innovatieve verloningsstrategieën toe, zowel financieel als niet-financieel. “De traditionele bedrijfsmodellen zijn achterhaald, doordat bedrijven meer en meer afhankelijk zijn van professionals met steeds specifiekere IT-skills. Om, ondanks schaarste, de “right girl or guy for the job” te vinden en te houden moeten strategieën opnieuw onder de loep worden genomen,” licht Klompen toe.

Over IT Skills Pulse Survey – De 2017 IT Skills Pulse Survey werd uitgevoerd in april en mei 2017. De Survey werd wereldwijd uitgezet in 42 landen en bij meer dan 275 organisaties, waaronder in de Benelux.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.