NL | FR | LU
Peoplesphere

Commitment van werknemers om op korte termijn baan te houden wereldwijd gedaald.

De nieuwste wereldwijde benchmark van employee experience platform Culture Amp, die meer dan 1 miljard anonieme datapunten bevat, laat zien dat het overall gevoel van werknemers over hun werkplek achteruit gaat: de tevredenheid is met 3% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Gezien de enorme omvang van de onderliggende dataset is deze daling allesbehalve onbeduidend. Het is eerder een reactie op een jaar dat werd gekenmerkt door veel veranderingen, politieke spanningen, personeelstekorten en financiële druk.

De boodschap van deze benchmark? Volgens Wesley Hendriks, Director Customer Success EMEA bij Culture Amp zijn werknemers wereldwijd op zoek naar beter, niet naar meer: “Werknemers zetten hun vraagtekens bij het idee dat ze in hun functie meer dan hun best moeten doen – een trend die Culture Amp in twee opeenvolgende benchmark over dit onderwerp waarnam.”

Dat is in lijn met hoe werknemers in Nederland, mede als gevolg van de krappe arbeidsmarkt, over de huidige werkdruk denken. “Daarnaast is het afgelopen jaar wederom net als uit de benchmark van 2022 bleek, het wereldwijde commitment van werknemers om op korte termijn bij hun bedrijf te blijven, afgenomen.”
Dit suggereert dat meer werknemers hun ogen open houden en de externe arbeidsmarkt in de gaten houden. Dit kan onder andere te maken hebben met het tekort aan talenten (welke kansen zie ik misschien over het hoofd), de groeiende perceptie dat organisaties werknemers ’tekort doen’, of de zware tol van burn-out waarmee werknemers te maken hebben.

Behoud personeel en rol managers

De rol van het Senior Management is voor het behoud van werknemers erg belangrijk. Helaas blijkt uit de benchmark dat het vertrouwen in de besluitvorming van het hogere management, de communicatie over de visie van de organisatie en hun erkenning van waarden van de organisatie gestaag afneemt.

Gelukkig worden directe managers gezien als een stabiele factor. De laatste benchmarks tonen dat werknemers een gunstige perceptie van hun managers hebben.

“Dit beeld is erg belangrijk, zeker in het licht van recent onderzoek van UWV waaruit blijkt dat 60% van de Nederlandse bedrijven last heeft van de krapte op de arbeidsmarkt”, aldus Wesley Hendriks. “Uit het onderzoek van UWV blijkt dat managers voor behoud van personeel naast het beloningsaspect en loopbaanontwikkeling, ook inzetten op meer persoonlijke aandacht, sociale contacten, individuele gesprekken en het creëren van een goede sfeer. Daarvoor is een goede relatie tussen werknemers en hun directe manager nodig. Gelukkig blijkt uit onze benchmark dat die relatie als positief wordt ervaren en dat managers worden gezien als toegewijd aan welzijn, feedback en communicatie.”

 

Bron: Culture amp

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.