NL | FR | LU
Peoplesphere

Wereldwijd onderzoek brengt landen met de beste balans tussen privé en werk in kaart: België op derde plaats.

België is het land met de op twee na beste privé-werkbalans. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Life-Work Balance Index van Remote. Dit wereldwijde onderzoek laat grote veranderingen zien ten opzichte van vorig jaar. Verschillende Europese landen, waaronder België, Duitsland en Ierland, laten in 2024 enorme vooruitgang zien. Nieuw-Zeeland voert net als vorig jaar de lijst aan. De ranglijst laat zien wat de werk-privébalans is in de 60 landen met het hoogste bbp, op een schaal van 100.

De scores worden bepaald door verschillende factoren, waaronder minimumloon, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, beschikbaarheid van gezondheidszorg, publiek geluk, gemiddelde werkuren en LGBTQ+ inclusiviteit. Daarnaast werd voor het eerst openbare veiligheid als factor meegenomen in het onderzoek. België maakt dit jaar een indrukwekkende sprong in de ranglijst. Vorig jaar stond het land nog op de 14e plaats met een score van 63,53. Dit jaar breekt het door in de top 10 op de 3e positie, met een score van 73,45. Deze stijging komt deels door aanpassingen in het landelijke ziektebeleid.

Belangrijkste bevindingen van het onderzoek

België komt de top 10 binnen en bemachtigt direct de 3e plaats. De grote stijgingen in scores van landen zoals België, Duitsland en Ierland zorgen er onder andere voor dat Nederland uit de top 10 valt.
Nieuw-Zeeland behoudt zijn toppositie met een score van 80,76, en mag zich voor het tweede jaar op rij het land met de beste balans tussen privéleven en werk noemen.
Europese landen staan consistent hoog in het onderzoek, met 7 plekken in de top 10.
De Verenigde Staten is een van de landen met een lage score en staat op plek 55 van de 60.

“Bij Remote vinden we het belangrijk om de waarde en het belang van een goede privé-werkbalans en een duurzame werkcultuur te promoten”, aldus Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote. “Onze Global Life-Work Balance Index vergelijkt wereldwijd wettelijke voordelen en kerncijfers, zodat er een eerlijke vergelijking ontstaat. Deze vergelijking biedt organisaties een basis voor hun beleid voor werk-privébalans en werkcultuur. In 2024 blijft de balans tussen werk en privé essentieel, aangezien de concurrentie om toptalent wereldwijd toeneemt. Mensen zoeken werkomgevingen waar de balans tussen werk en privé serieus wordt genomen, zodat ze elke dag het beste uit zichzelf kunnen halen.”

De top 10 landen met de beste privé-werkbalans

1. Nieuw-Zeeland – 80,76
Nieuw-Zeeland staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de index van Remote, mede dankzij een hoog minimumloon en een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen. Het land scoort ook goed op de ‘geluksindex’ en wordt beschouwd als een van de veiligste landen om te wonen en te werken.

2. Ierland – 77,89
Ierland komt de top 10 binnen in 2024 na een 21e plaats in 2023. Het eiland scoort consistent goed in veel categorieën. Naast een universeel, door de overheid gefinancierd zorgstelsel, biedt Ierland ook een van de hoogste minimumlonen in de index. Dit land met iets meer dan vijf miljoen inwoners wordt ook beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld.

3= België – 73,45
België breekt dit jaar ook door in de top 10 en deelt de 3e plek met Denemarken. De grote stijging is deels te danken aan een aanpassing van het landelijke ziektebeleid. Het land scoort daarnaast goed in verschillende andere categorieën, waaronder het loonniveau (het minimumloon behoort tot de hoogste in Europa) en het gemiddelde aantal gewerkte uren per week, dat met 35 onder het gemiddelde ligt van de landen in de index.

3= Denemarken – 73,45
Denemarken staat samen met België op de 3e plek en is volgens het World Happiness Report het op een na gelukkigste land ter wereld. Denemarken biedt ook een royaal wettelijk jaarlijks verlof (35 dagen) en een erg ruim verlofbeleid voor ouders. Bovendien wordt het land dat het concept ‘hygge’ de wereld in bracht, beschouwd als een van de veiligste plekken om te wonen en als een van de voorlopers als het gaat om LGBTQ+ inclusiviteit.

5. Canada – 72,75
Canada staat vooral hoog omdat het een van de kortste gemiddelde werkweken heeft (32,1 uur, minder dan in bijna alle andere landen) en wordt ook beschouwd als een van de veiligste en meest LGBTQ+ vriendelijke landen. De Canadezen liggen ver voor op hun buren in de Verenigde Staten, die op de 55e plek staan.

6. Duitsland – 71,84
Duitsland is ook nieuw in de top 10 na de 12e plaats in 2023. De sterke positie van Duitsland is deels te danken aan de royale lonen: het minimumloon van € 12,41 is het hoogste van alle Europese landen op de lijst. Het land heeft een gecombineerd publiek/privaat zorgstelsel en het aantal gewerkte uren per werknemer is met 34,24 uur per week lager dan gemiddeld.

7. Finland – 71,55
De Finse samenleving heeft een ‘infrastructuur van geluk’ ontwikkeld met onder andere een sterk onderwijssysteem, toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, een robuuste economie en veel aandacht voor mensenrechten. De werkcultuur in Finland legt sterk de nadruk op de privé-werkbalans, onder andere met een royaal wettelijk jaarlijks verlof (36 dagen) en een werkweek die korter is dan gemiddeld (34,43 uur) in vergelijking met andere landen.

8. Australië – 71,35
Australië heeft het hoogste minimumloon (omgerekend € 16,07) van alle landen in de index en Australiërs behoren dan ook tot de bestbetaalde werknemers ter wereld. Ze hebben ook een van de kortste werkweken (gemiddeld iets meer dan 32 uur) vergeleken met het gemiddelde van 39,19 in de geanalyseerde landen.

9. Noorwegen – 70,85
Noorwegen kwam als beste uit de bus in het onderzoek van Remote als het gaat om de balans tussen ouderschap, leven en werk. Het is een aantrekkelijke bestemming voor jonge gezinnen of mensen die van plan zijn om kinderen te krijgen. In de Global Life-Work Balance Index, waarin de voordelen voor alle werknemers in 60 landen worden bekeken, staat Noorwegen op een respectabele 9e plek. Noorwegen biedt niet alleen 35 wettelijke vakantiedagen per jaar (het gemiddelde van de onderzochte landen is 28), de Noren maken zelden lange dagen en behoren tot de gelukkigste werknemers ter wereld. Het land heeft ook de beste reputatie als het gaat om de rechten en vrijheden van LGBTQ+ gemeenschappen.

10. Spanje – 70,60
Of Spaanse werknemers nu wel of niet kiezen voor een siësta in de namiddag, ze worden nog steeds aangemoedigd om ruim vrij te nemen. Spanje heeft een van de meest genereuze wettelijke verlofrechten (36 dagen per jaar) in Europa. Het heeft ook een zeer vriendelijk ouderschapsverlofbeleid.

 

Bron: Global Life-Work Balance Index van Remote.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.