NL | FR | LU
Peoplesphere

Thuiswerkplek qua ergonomie slechter ingericht dan kantoor: 71 % van de beeldschermwerkers stelt bureaustoel verkeerd in, 49% heeft last van rugklachten.

Uit een nieuw onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij 3.377 Belgische beeldschermwerkers, blijkt dat 71% de bureaustoel en 25% het bureau verkeerd instelt. Het onderzoek wijst ook uit dat de thuiswerkplek op deze vlakken slechter scoort dan het kantoor: 77% van de thuiswerkers gebruikt een bureaustoel die niet optimaal is ingesteld of beschikt zelfs helemaal niet over een goede bureaustoel – wanneer we op kantoor zijn is dat ‘maar’ 68%. Als we naar de werktafel zelf kijken, stelt 31% die thuis verkeerd in, tegenover ‘slechts’ 23% op kantoor.

Kristien Selis, verantwoordelijke discipline Ergonomie bij IDEWE: “Niet verwonderlijk dat bijna de helft van de beeldschermwerkers (49%) in het onderzoek zegt last te hebben van rugklachten, schouderklachten (28%) en nekklachten (41%). Een ongunstige ergonomische opstelling is een belangrijke oorzaak van dergelijke musculoskeletale problemen. Hiernaast stellen we ook vast dat 30% van de Belgen aangeeft hoofdpijn te ervaren, of zelfs oogproblemen heeft tijdens of na een werkdag (24% verstoord zicht, 26% oogirritatie, 51% oogvermoeidheid). Allemaal zaken met een grote impact op de persoonlijke gezondheid van de werknemer en op het ziekteverzuim in bedrijven, dat zoals bekend in ons land erg hoog ligt.”

Vrouwen blijken meer last te hebben van bepaalde lichamelijke klachten, zoals nekklachten (52% bij vrouwen tegenover 31% bij mannen), rugklachten (56% tov 43%) en schouderklachten (34% tov 22%). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen langer aanhoudend computerwerk doen dan mannen (76% ten opzichte van 66%). Het onderzoek toont ook aan dat vrouwen minder oefeningen doen tijdens korte onderbrekingen: 32% van de mannen doet af en toe oefeningen, terwijl dit slechts 25% is bij vrouwen. 59% van de mannen is ook dagelijks minstens 30 minuten fysiek actief, terwijl dit bij vrouwen slechts 48% is.

Daarom deelt IDEWE een aantal tips voor werkgever en -nemer om een ergonomischere werkplek te creëren, zowel thuis als op kantoor.

Tip 1: Schaf een goede bureaustoel aan en stel die goed in. Kies voor een verstelbare bureaustoel die de zithoogte, zitdiepte en de steun voor je lage rug kan aanpassen aan jouw lichaam.

Tip 2: Zet het bureau op dezelfde hoogte als de ellebogen of armsteunen indien je bureaustoel deze heeft, en zorg dat je voldoende werkruimte hebt.

Tip 3: Onderbreek het stilzitten om de 30 minuten met enkele bewegingen of rechtstaand werken. 46% van de Belgen geeft aan dat ze minder dan 30 minuten matig fysiek zijn per dag.

Tip 4: Werk je geregeld meer dan twee uur per dag op je laptop? Voorkom een slechte houding door je laptop goed op te stellen.

Tip 5: Maak gebruik van een apart toetsenbord en een aparte muis. Plaats het klavier voldoende kort tegen de rand van je bureau en recht voor je met je muis er vlak naast.

 

Bron: IDEWE

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.