NL | FR | LU
Peoplesphere

Het vertrouwen tussen Belgische werknemers en werkgevers staat onder druk.

Uit de nieuwe editie van de jaarlijkse Talent Trends Survey van rekruteringsspecialist Michael Page blijkt dat 31% van de Belgische werknemers hun werkgever niet volledig vertrouwt om beslissingen te nemen die zowel het bedrijfsbelang als het welzijn van medewerkers ten goede komen. Hoewel twee op de drie werknemers vertrouwen hebben in hun werkgever, wijzen de resultaten erop dat vertrouwen steeds crucialer wordt voor het behouden en motiveren van talent.

Meer openheid over verloning dringt zich op

Loontransparantie blijft een heikel punt. Slechts 48% van de Belgische werknemers denkt dat hun werkgever hier eerlijk over communiceert. Tegelijk geeft 42% van de vrouwen en 27% van de mannen aan een loonkloof te vermoeden binnen hun organisatie. Die perceptie weegt des te zwaarder met de Europese richtlijn over loontransparantie in aantocht. Maar ook los daarvan is de tendens duidelijk, zegt Grégory Renardy, Managing Director Michael Page België & Luxemburg: “Werknemers pikken loze beloftes niet langer en verwachten transparantie over zowel hun loon als hun doorgroeimogelijkheden. Daar ben ik zelf ook grote voorstander van. Wat mij betreft, zou ik zelfs de lonen van alle functies op een blad aan de keukenmuur hangen.”

De onzekerheid over loontransparantie komt ook naar voren in de regionale verschillen. In Vlaanderen liggen de lonen gemiddeld hoger dan in Wallonië, zo blijkt uit de EU-SILC-enquête van 2024. Vlamingen verdienen gemiddeld 2.316 euro netto per maand. Dit komt deels door de grotere aanwezigheid van KMO’s, waar salarissen vaker flexibel worden onderhandeld. In Wallonië ligt het gemiddelde netto-inkomen lager, rond 2.055 euro, en zijn de lonen meer gestandaardiseerd. Grégory Renardy verwacht dan ook dat de uitdaging rond loontransparantie in Vlaanderen groter zal zijn: “Vanaf volgend jaar moeten alle Belgische bedrijven informatie over hun lonen delen. In Vlaanderen ligt dat gevoeliger en zal de uitdaging groter zijn: de concurrentiële arbeidsmarkt en het overwicht aan kmo’s zorgen vaker voor individuele loonafspraken, in tegenstelling tot de vaste structuren bij grotere bedrijven.”

Transparantie zorgt voor sense of belonging

Werknemers verlangen niet alleen meer openheid over hun loon, maar ook op andere vlakken groeit de roep om transparantie. Zo vindt 42% dat er te weinig gebeurt met hun feedback: ze krijgen zelden te horen wat er met hun input gebeurt, waardoor zelfs goedbedoelde initiatieven vaak onder de radar blijven. Ook stelt 37% dat de interne uitdagingen van het bedrijf onvoldoende gedeeld worden. Zonder die context is het voor medewerkers moeilijker om beslissingen te begrijpen of zich betrokken te voelen bij de koers van het bedrijf. Dat hoeft niet te wijzen op onwil, maar vaak eerder op een bedrijfscultuur waarin kwetsbaarheid nog te veel als een risico wordt gezien. Daarnaast geeft 34% aan geen zicht te hebben op de financiële situatie van hun werkgever – opvallend, zeker omdat veel organisaties extern net wél inzetten op transparantie rond groeiambities en cijfers.
Grégory Renardy: “Door transparant te zijn, actief te luisteren naar je medewerkers en hen te betrekken bij belangrijke beslissingen en bedrijfsinformatie, geef je een krachtig signaal: jullie doen ertoe. Dit versterkt het gevoel van verbondenheid en eigenaarschap. Vertrouwen geven leidt in veel gevallen tot wederzijds vertrouwen – en dat vormt de basis voor duurzame samenwerking.”

Hybride werk vraagt om vertrouwen

Het hybride werkmodel, ooit een troef in de strijd om talent na COVID, lijkt stilaan aan terrein te verliezen. Vandaag werkt nog 58% van de Belgische werknemers deels van thuis, terwijl dat een jaar geleden nog 63% was. Sommige bedrijven sturen aan op meer aanwezigheid op kantoor, bijvoorbeeld om samenwerking en teamgevoel te versterken. Maar als die keuze niet goed wordt uitgelegd, kan dat het vertrouwen van werknemers ondermijnen, waarschuwt Grégory Renardy.
“Het blinde vertrouwen van na COVID is voorbij: wie inzet op flexibiliteit zonder duidelijke afspraken, betaalt daar vandaag de prijs voor. Bedrijven beseffen dat ze opnieuw duidelijke kaders moeten stellen om prestaties, cultuur en betrokkenheid te beschermen, zonder terug te keren naar het rigide pre-COVID tijdperk”, aldus Grégory.

Vertrouwen als hefboom voor engagement en groei

Hoewel de cijfers een kritisch beeld schetsen, ziet Michael Page ook veel mogelijkheden. Bedrijven die investeren in heldere communicatie, eerlijk loonbeleid en een doordacht flexibel werkmodel, kunnen niet alleen het vertrouwen herstellen, maar zelfs versterken.
“Vertrouwen is ook geen alles-of-niets-verhaal”, volgens Grégory. “Het is iets dat groeit in kleine stappen, met luisteren, uitleg geven en medewerkers actief betrekken. We zien elke dag dat organisaties die daarin slagen, sterker staan in de concurrentiestrijd om talent.”

 

Bron: Michael Page

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.