NL | FR | LU
Peoplesphere

Vrouwen botsen nog steeds tegen het glazen plafond!

Hoewel het aantal vrouwelijke werknemers in topfuncties de laatste jaren is gestegen, dreigt de vrouwelijke vertegenwoordiging voor de verschillende functieniveaus bij Europa’s grootste werkgevers de komende jaren te stagneren. Dat blijkt uit de studie van Mercer, When Women Thrive, een wereldwijd onderzoek rond de vertegenwoordiging, retentie en promotiekansen van vrouwen bij bedrijven en organisaties.

Volgens het onderzoek zullen vrouwen over 10 jaar goed zijn voor 37% van het personeelsbestand in kader- en senior managementfuncties. Dat is exact hetzelfde cijfer als dat van 2015. Ter vergelijking, het aandeel van vrouwen in topfuncties zal stijgen van 21% in 2015 naar 33% in 2025, tenminste als organisaties erin slagen het huidige momentum te handhaven. Dat de vrouwelijke vertegenwoordiging op topniveau überhaupt groter is, komt onder meer omdat bedrijven expliciet gewerkt hebben aan de aanwerving van vrouwen voor topfuncties.

Instroom van vrouwen op arbeidsmarkt moet groter

Nog volgens het rapport bestaat de kans dat, naarmate de werkende bevolking in Europa verder vergrijst, steeds meer vrouwen de arbeidsmarkt zullen verlaten, onder meer om te zorgen voor de ouder wordende bevolking.

Ook in de VS en Canada tekent zich een gelijkaardige stagnering af. Momenteel wordt 39% van de functies vanaf kaderniveau en hoger ingevuld door vrouwen. Volgens de prognoses van het rapport zal dat aandeel tegen 2025 amper met 1% toenemen. Tenzij organisaties maatregelen nemen om de verschillen tussen mannen en vrouwen op het vlak van aanwerving, promotie en retentie weg te werken. Voor topfuncties is de prognose een stuk rooskleuriger en zou het aandeel vrouwen stijgen van 22% in 2015 naar 36% in 2025. Dat is vooral het gevolg van de grotere gelijkheid tussen manen en vrouwen, wat de promotie voor topfuncties betreft.

Diversiteit en gendergelijkheid: prioriteit voor CEO’s…

Een van de succesfactoren voor een geslaagd diversiteitsbeleid is het engagement en de betrokkenheid van het topmanagement, gericht op diversiteit en speciale ontwikkelingsprogramma’s voor vrouwen. Uit het rapport blijkt dat bij Europese bedrijven 57% van de ondervraagden op senior management niveau en 37% van alle mannelijke respondenten aangeeft actief bezig te zijn met diversiteit en aanverwante activiteiten.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.