Het aantal door Top Employers gecertificeerde Belgische bedrijven is in 2020 met 15% gegroeid. Deze toename is volledig toe te schrijven aan het alsmaar aan belang winnende personeelsbeleid binnen deze bedrijven, waar HR niet langer alleen maar op de hoogte wordt gebracht van de bedrijfsstrategie, maar deze nu daadwerkelijk mee bepaalt en uittekent. Immers, in 2020 wordt het lange termijnsucces van een bedrijf – ongeacht de sector, de geografische spread of het type product – niet enkel meer bepaald door zakelijke en financiële beslissingen, maar ook door het rekruteren én behouden van de juiste mensen op de juiste plaatsten: de war for talent woedt volop en steeds meer Belgische bedrijven zijn hiervoor beter gewapend.
Steven Van Raemdonck, Country Manager van Top Employers Institute België: “In de war for talent is het Top Employers certificaat een dubbelsnijdend zwaard. Enerzijds geeft het aan dat bij een bedrijf echt wel aangenaam werken is en dit in de breedste zin van het woord want het betreft niet alleen de ‘simpele’ verloning en vakantiedagen, maar ook opleidingen, begeleiding, langetermijnvisies voor zowel het personeelslid als zijn/haar afdeling en bij uitbreiding het bedrijf. Anderzijds is het een bij voorbaat uitstekend argument voor het bedrijf om bepaalde profielen te zoeken voor bepaalde functies. En gezien het Top Employers keurmerk een wereldwijd keurmerk is, weten werkzoekenden meteen dat ze bij een gecertificeerd bedrijf goed zitten, en vaak voor langere tijd.”
Het jaarlijkse certificeringsproces (het Top Employers certificaat is maar één jaar geldig en bedrijven moeten jaarlijks opnieuw doorgelicht worden om het te behouden) bracht ook dit jaar weer enkele trends aan het licht. Zo is merkbaar meer transparantie in het gevolgde HR-beleid en wordt er veelal sneller, beter en vollediger gecommuniceerd met het personeel na een bepaalde strategische beslissing. Personeel weet dus sneller en duidelijker wat de rechtstreekse gevolgen zijn van een bepaalde bedrijfsbeslissing, zowel voor hem/haar als voor de afdeling waar hij/zij werkt. Het sneller en beter informeren van het personeel zorgt voor veel meer rust op de werkvloer, hetgeen het hele bedrijf ten goede komt.
Een andere trend die aan terrein wint is social learning, waarbij medewerkers van mekaar leren, al dan niet digitaal. Ze worden steeds vaker betrokken om het engagement van mekaar te verhogen en de motivatie te versterken. Een mooi voorbeeld hiervan is de zogenaamde lunch & learn waar kennis en ervaring worden gedeeld tijdens de lunch.
En ook het luik ‘comp & ben’, het verlonen en belonen, wordt alsmaar meer werk op maat. Het cafetariaplan blijft uiteraard een belangrijke factor, maar steeds vaker wordt de verloning en aanverwanten aangepast aan de specifieke noden van de individuele werknemer en zijn/haar gezinssituatie, levensfase en andere.
In 2020 telt de lijst van Top Employers dus 14 nieuwe namen, waaronder industriële kleppers met wereldfaam als Alstom (treinen) en Besix (bouw), maar ook technologisch-innovatieve wereldspelers als Materialise (3D printing).
“Het doet deugd te zien dat de lang ondervertegenwoordigde sectoren als bouw of regio’s als Wallonië aan een inhaalbeweging bezig zijn,” zegt Van Raemdonck. “Als bedrijven als Alstom en Besix vragen om doorgelicht te worden geeft dat aan dat zelfs als ze wereldspelers zijn, met succesvolle filialen en activiteiten op alle continenten, ze het toch belangrijk vinden om de beste voorwaarden te scheppen voor hun personeel, en dit op alle niveaus. Nochtans zou je kunnen denken dat hun naam en weerklank genoeg zijn om de juiste profielen aan te trekken, maar toch doen ze die extra inspanning. Ook geeft de komst van deze bedrijven mijns inziens aan dat de economie in het Franstalige landsgedeelte stilaan aan een inhaalbeweging bezig is.”
Met verzekeringsbedrijf AXA Belgium en interimbedrijf Daoust zijn er ook weer ‘herkenbare namen’ gecertificeerd. “Het geeft nog maar eens het belang van een gedegen personeelsbeleid aan,” aldus Van Raemdonck. “Het Top Employers certificaat staat voor het best mogelijke personeelsbeleid binnen een bedrijf, en derhalve hebben de werknemers het er het vaakst naar hun zin. En werknemers zijn nog altijd de beste ambassadeurs voor een bedrijf; naar toekomstige werknemers toe, maar ook naar de klanten. En nergens staat de werknemer korter bij de klant van een bedrijf dan aan het loket, waar de klant rechtsreeks te maken krijgt met de dienstverlening van tevreden personeel.”
De in 2020 voor het eerst gecertificeerde bedrijven zijn: Alpha Crédit, Alstom, AXA Belgium, Besix Group, Daoust, DHL Global Forwarding Belgium, DHL Supply Chain Belgium, Imperial Tobacco Belgium, IPG, Materialise NV, Suez Recycling & Recorvery Belgium, TUC Rail, Worldline en Zoetis Belgium.
Behaalden het keurmerk Top Employer België/Belgique 2020 (in alfabetische volgorde): AS Watson Health & Beauty Benelux, AbbVie SA, AG Insurance, Akka Benelux, AlphaCredit, Audi Brussels SA/NV, AXA Belgium, Beobank, BESIX Group, Business & Decision Belgium, Capgemini Belgium NV/SA, Cegeka NV, Compass Group BelgiLux, Crelan, Daoust, DEME, Elia, ERIKS, IPG, KONE, KPMG Belgium, Loterie Nationale / Nationale Loterij, Luminus, Materialise NV, Ordina Belgium NV, Puratos, Randstad Group Belgium NV, Retail Concepts, SAS Institute, Sibelga c.v.b.a., Smals, Sogeti Belgium, SPIE Belgium, STIB-MIVB, SUEZ Recycling & Recovery Belgium, TUC RAIL, Umicore, UNILIN, UZA, UZ Leuven, UZ Brussel, Wolters Kluwer, Worldline en Zoetis Belgium.
Behaalden de keurmerken Top Employer België/Belgique 2020 en Top Employer Europe 2020 (in alfabetische volgorde): N.V. Alken-Maes S.A., Alstom Belgium, Avanade Belgium, BNP Paribas Fortis, British American Tobacco Belgium N.V., CGI Belgium, CHEP Benelux NV, Cognizant Technology Solutions, DHL Global Forwarding Belgium nv, DHL Supply Chain Belgium, Imperial Tobacco Belgium, Infosys Limited, JT International, KUEHNE + NAGEL Belgium, Lidl Belgium GmbH & Co KG, Makro Cash & Carry Belgium, NN Belgium, Novartis, NTT Belgium, Orange Belgium NV/SA, PageGroup, PepsiCo BeLux, Philip Morris Benelux, Saint-Gobain, Sandoz nv/sa, Santander Consumer Finance Benelux B.V., SAP Belgium SA/NV, Savencia Fromage & Dairy Benelux / Fromunion en TATA Consultancy Services Belgium N.V.