NL | FR | LU
Peoplesphere

Vaccinmoeheid kan griep feller doen circuleren: voorlopig 44% minder griepvaccins besteld door werkgevers.

In 2020 bestelden werkgevers uitzonderlijk veel griepvaccins. Hoewel het aantal aanvragen dit jaar nog steeds hoog ligt, zijn er voorlopig 44% minder vaccins besteld in 2021. Bij externe preventiedienst Liantis vrezen ze dat het véél meer moeite zal kosten om mensen te overtuigen om zich te laten inenten, en niet enkel op de werkvloer. “Vermoedelijk zal er vaccinmoeheid optreden. Toch blijft het ontzettend belangrijk dat mensen zich laten inenten tegen de griep, want er staat ons mogelijk een zwaarder griepseizoen te wachten”, aldus Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis.

De periode om je te laten vaccineren tegen de griep loopt klassiek van begin november tot januari. Heel wat werkgevers bieden hun werknemers die maanden gratis griepvaccins aan. Zo willen ze voorkomen dat hun personeel ziek uitvalt.

Vorig jaar, in 2020, waren er liefst vier keer zoveel aanvragen voor griepvaccins door werkgevers dan het jaar daarvoor. “Dat kwam vooral omdat veel organisaties en ondernemingen lang gesloten waren door de eerste lockdown. Werkgevers wilden dus vooral vermijden dat er nóg extra mensen uitvielen in het najaar”, licht Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis, toe.

Voorlopig 44% minder aanvragen

Liantis kreeg dit jaar tot nu toe 44% minder bestellingen binnen voor griepvaccins. “Toch merken we dat het aantal vroeg bestelde griepvaccins door werkgevers dit jaar nog steeds hoger ligt dan in 2019. Op zich is het dus een goede zaak dat werkgevers het belang van de vaccins inzien. Als externe preventiedienst hebben we evenveel griepvaccins besteld als in 2020, dus onze arbeidsartsen en bedrijfsverpleegkundigen staan klaar om die allemaal te prikken op de werkvloer.”

Zwaarder griepseizoen

De Hoge Gezondheidsraad zegt alvast dat ze rekening houden met een zwaarder griepseizoen 2021 – 2022. Omdat er minder griepgevallen waren, is het volgens hen moeilijk om in te schatten hoe het zit met de immuniteit van de bevolking.

“Ondanks die inschatting van de Hoge Gezondheidsraad vrezen we dat medewerkers minder geneigd zullen zijn om zich te laten vaccineren. Mogelijk zullen ook risicopatiënten dit jaar geen intentie hebben om een griepvaccin te nemen”, vertelt Sylvia Vanden Avenne. En daar zijn volgens Liantis verschillende redenen voor. “Zo zijn we afgelopen winter veel minder geconfronteerd geweest met de griep. Dat kwam onder meer door het vele telewerk en de strenge hygiënemaatregelen. Hierdoor kan bij vele mensen het idee bestaan dat een griepvaccin niet hoeft. Daarnaast kan door de vele coronavaccinaties het gevoel ontstaan dat een ‘extra’ prik voor de griep niet meer nodig is. Dan gaat het dus om een soort vaccinmoeheid.”

“Kies voor het griepvaccin”

Liantis roept alvast op om deze winter volop voor het griepvaccin te kiezen. “Als externe preventiedienst zullen we inzetten op het sensibiliseren van zowel werkgevers als werknemers om – zeker wat de risicogroepen betreft – zoveel mogelijk mensen aan te sporen om zich te laten vaccineren. We werken momenteel intern aan verschillende initiatieven om de vaccinatiebereidheid zo hoog mogelijk te krijgen. Wat het sensibiliseren van werknemers betreft, hebben we heel wat expertise opgebouwd tijdens de coronacrisis. Zo hebben we medewerkers van zorginstellingen toen informatie aangeboden rond de coronavaccins via speciale Whatsapp-lijnen om de drempel zo laag mogelijk te houden én de medewerkers informatie op maat te bezorgen”, besluit Sylvia Vanden Avenne.

 

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.