Brussel is voor buitenlandse werknemers een aanzienlijk duurdere stad geworden om in te leven. De hoofdstad van Europa is 39ste op de ranglijst van duurste steden voor expats. De gevolgen voor bedrijven en expats in België kunnen aanzienlijk zijn. Dat blijkt uit de Cost of Living Survey voor 2022 die Mercer vandaag voorstelt en de 227 duurste wereldsteden voor expats rangschikt. Hong Kong is de duurste stad voor expats, Zürich (2) en drie andere Zwitserse steden – Genève (3), Basel (4) en Bern (5) – vervolledigen de top vijf.
Expats ontvangen meestal via hun thuisland een vergoeding voor de kosten van levensonderhoud in het land waar ze leven en werken. Zo kunnen ze hun koopkracht op peil houden. Deze vergoeding wordt berekend door een indexering van de kosten van levensonderhoud toe te passen op het besteedbaar inkomen van de werknemers.
Brussel steeds duurdere stad voor expats
Brussel steeg naar de 39ste plaats op de lijst van duurste steden voor expats. Met andere woorden: het levensonderhoud is voor expats flink duurder geworden, en zonder een aanpassing van de indexering van hun vergoeding gaat dit ten koste van hun koopkracht. Een aantal factoren liggen aan de basis van deze stijging. Allereerst is er natuurlijk de wereldwijde inflatie, vooral van de prijzen van benzine. Voorts is ook de euro verzwakt ten opzichte van de dollar (de rangschikking is opgesteld vanuit het perspectief van New York, waarmee alle steden worden vergeleken).
Cindy Van Loo, Mobility Senior Consultant bij Mercer Belgium zegt: “De volatiliteit die is veroorzaakt door COVID-19 en verder is verergerd door de crisis in Oekraïne, heeft de wereldwijde economische en politieke onzekerheid aangewakkerd. Deze onzekerheid, in combinatie met de sterk stijgende inflatie in de meeste landen over de hele wereld, maakt expats bezorgd over hun koopkracht en sociaaleconomische stabiliteit.”
Wisselkoersschommelingen en de wijdverspreide inflatie hebben impact op het loon, het spaargeld en de koopkracht van werknemers. De opkomst van telewerken en flexibel werken leidde er ook toe dat veel werknemers hun prioriteiten, het evenwicht tussen werk en privéleven en de keuze van de plaats waar zij gaan wonen, opnieuw hebben bekeken. Expats zullen vaker heroverwegen of het in die omstandigheden nog aantrekkelijk is om in Brussel te werken. Veel werknemers denken nu anders over hun prioriteiten, het evenwicht tussen werk en privéleven en de keuze van de plaats waar zij gaan wonen, zeker nu het werken op afstand helemaal is ingeburgerd.
Impact ook voor werkgever
Deze omstandigheden hebben grote gevolgen voor werkgevers, die hun aanpak van het beheer van een wereldwijd verspreid personeelsbestand moeten heroverwegen om nog een kans te maken in de wereldwijde ‘war on talent’.
Cindy Van Loo: “Voor organisaties is het financiële welzijn van werknemers een belangrijke drijfveer in hun vermogen om toptalent aan te trekken en te behouden. Betrouwbare en herkenbare data laten organisaties in onstabiele tijden toe duidelijke strategieën te definiëren om mobiliteitspakketten voor internationale werknemers te structureren.”
Uit de Cost of Living Survey van Mercer blijkt duidelijk dat de arbeids- en economische omstandigheden in de wereld sneller dan ooit evolueren. Bedrijven moeten in tijden van onzekerheid zorgvuldig omspringen met de kosten voor internationale opdrachten. Ze moeten zich aanpassen aan het nieuwe werken om een duurzame (betaalbare) toekomst voor hun internationale werknemers te kunnen blijven waarborgen.
“Voor bedrijven is het kwestie om rekening te houden met zowel het financiële welzijn van hun werknemers als met de bedrijfsmatige efficiëntie en transparantie/gelijkheid. Werkgevers hebben hiervoor betrouwbare data en duidelijke strategieën nodig. Bedrijven die hun internationale verloningsstrategieën niet aanpassen, ondermijnen hun kansen om talent aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden.”
Deze Mercer-studie helpt werkgevers bij het begrijpen en beoordelen van valutaschommelingen en de inflatoire en deflatoire druk op goederen, diensten en huisvesting op verschillende werklocaties. Ze laten werkgevers ook beloningspakketten bepalen en onderhouden voor werknemers die werken en wonen in het buitenland.
Bovendien kunnen de kosten van levensonderhoud op een locatie als Brussel een aanzienlijke impact hebben op de aantrekkelijkheid ervan als bestemming voor talent. Daarnaast beïnvloeden ze organisaties bij de keuze om zich wel of niet te vestigen, of uit te breiden, op een bepaalde locatie. Op lange termijn kan deze stijging in kosten voor een bedrijf aanleiding zijn om hun internationale werknemers terug te trekken uit Brussel en hen over te plaatsen naar minder dure steden.
Mercers 2022 Cost of Living Survey plaatste Kopenhagen, Denemarken, net buiten de top tien op de 11e plaats met Londen, Verenigd Koninkrijk (15), Wenen, Oostenrijk (21) en Amsterdam, Nederland (25) als de andere representatieve West-Europese locaties.
De duurste stad in Oost-Europa is Praag, Tsjechië, dat op de 60e plaats staat van de 227 steden. De stad wordt gevolgd door Riga, Letland (79), Bratislava, Slowakije (105) en Tallinn, Estland (140). De minst dure stad in Oost-Europa is Sarajevo in Bosnië-Herzegovina (209).
Bron: onderzoek naar de kosten van levensonderhoud van Mercer – De ranglijst van Mercer is wereldwijd een van de meest uitgebreide en ontworpen om multinationals en overheden te helpen bij het bepalen van compensatiestrategieën voor expats. New York City is gebruikt als basis voor de vergelijkingen en de valutabewegingen worden gemeten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De ranglijst van dit jaar omvat 227 steden op vijf continenten en meet op elke locatie de relatieve kosten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, transport, voedsel, kleding, huishoudelijke artikelen en entertainment. Hiermee biedt Merder werkgevers inzicht om efficiënte en transparante beloningspakketten voor expats te ontwerpen.