NL | FR | LU
Peoplesphere

Aantal Belgen op zoek naar techjob in twee jaar gestegen met 60%.

In het eerste semester van 2019 noteerde Indeed 2.960 Belgische zoekopdrachten (per miljoen zoekopdrachten) naar jobs in de technologiesector. Dat zijn er 1.162 meer dan het eerste semester van 2017. Een forse stijging, waarmee ons land een inhaalbeweging lijkt te maken ten opzichte van de rest van Europa (4.021 zoekopdrachten per miljoen zoekopdrachten in de eerste helft van 2019) en de Verenigde Staten (5.876 zoekopdrachten per miljoen zoekopdrachten in dezelfde periode).

Steeds meer Belgen willen een job uitoefenen in de technologiesector. Op Indeed is het aantal zoekopdrachten in België naar dergelijke jobs de voorbije twee jaar met maar liefst 62 procent gestegen.

Zowat vier vijfde van de zoekopdrachten vanuit België (78,87 procent) gaat naar een techjob in eigen land, 10,66 procent zoekt het binnen Europa en 9,20 procent is bereid om in Noord-Amerika te gaan werken. Als deze cijfers vergeleken worden met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Nederland, zien we dat de Belg toch internationaler gericht is. “Het Verenigd Koninkrijk heeft natuurlijk al een sterke interne technologiemarkt, met Londen als de belangrijkste Europese tech hub, en ook in Nederland zijn er op dit vlak veel mogelijkheden”, legt Arjan Vissers, Senior Manager Strategy & Operations bij Indeed Benelux, uit.

Maken we de vergelijking met Portugal of Denemarken, dan zien we een volledig ander beeld. Daar is nog veel meer belangstelling voor een internationale carrière in de technologiesector. “Omwille van de economische situatie en de gemiddeld lage salarissen in Portugal, beslissen steeds meer werkzoekenden om een job over de grens te zoeken”, aldus Vissers. “In de Scandinavische landen worden werknemers het best betaald. De internationale focus in Denemarken getuigt wellicht van een gezonde ambitie om in deze sector niet achter te blijven op de rest van de wereld.”

Techtalent laat België links liggen.

Vanuit het buitenland is er afnemende interesse in Belgische techjobs. Het aantal buitenlandse zoekopdrachten naar dergelijke jobs op Belgisch grondgebied daalde de voorbije twee jaar met 10,28 procent. “België staat nog niet gekend als een nieuwe Europese tech hub”, zegt Vissers. In 2018 was er echter sprake van 289 miljoen dollar aan kapitaalinvestering in de Belgische tech-sector, in 2019 was dit al 494 miljoen, zo bleek recent uit Atomico’s State of European Tech Report. “De kans is groot dat dit invloed gaat hebben op toekomstige interesse vanuit werkzoekenden.”

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.