NL | FR | LU
Peoplesphere

Soft skills, essentiële vaardigheden volgens recruiters. Groeiende vraag naar soft skills training als gevolg.

Soft skills worden gedefinieerd als persoonlijke vaardigheden die een niveau van emotionele intelligentie aangeven. Meest gewaardeerde kwaliteiten bij recruiters zijn hierbij tijd- en stressmanagement, organisatie en creativiteit. Er is ook een stijgende trend in medewerkersopleidingen die gericht zijn op het verbeteren van soft skills. Dat blijkt uit een onderzoek naar The Future of Hiring, uitgevoerd door rekruteringsbureau Michael Page. Maar liefst 2 op 3 bedrijven biedt dit soort opleidingen aan hun werknemers aan.

Dit soort vaardigheden zijn de laatste jaren enorm belangrijk geworden in het rekruteringsproces omdat ze kandidaten in staat stellen zich te onderscheiden. Hoewel harde vaardigheden – of technische vaardigheden – (gedeeltelijk) kunnen worden vervangen door robots, blijven soft skills onvervangbare en menselijke aspecten. Net daarom winnen ze aan belang in een wereld waar steeds meer werkzaamheden gerobotiseerd worden. “Zodra de technische vaardigheden aanwezig zijn op het CV, zal de recruiter aandacht besteden aan de soft skills van de kandidaat”, zegt Grégory Renardy, Executive Director van Michael Page. “Ze moeten niet worden benadrukt in een CV of sollicitatiebrief, maar worden met name tijdens een gesprek met de mogelijke toekomstige werkgever geëvalueerd.”

Volgens het rekruteringsbureau zijn soft skills deels aangeboren, maar kunnen ze ook van jongs af aan en tijdens een opleiding worden ontwikkeld of verbeterd. “De academische vorming heeft een belangrijke rol te spelen bij het aanwerven van soft skills door jongeren te sensibiliseren over hun belang op de arbeidsmarkt. Daarna is het aan elk van hen om te beslissen welke vaardigheden hij of zij wil ontwikkelen, naargelang hun eigen interesses. Vervolgens moet de ontwikkeling ervan gebeuren met de steun van de onderneming”.

Daarnaast constateerde Michael Page op basis van het onderzoek ook dat er een aanzienlijke toename is in de vraag naar soft skills training. De criteria voor de keuze van een kandidaat zijn immers niet meer dezelfde als voorheen: naast de bezoldiging en bedrijfscultuur, die een belangrijke plaats innemen in de criteria voor de keuze van een werkplaats, hechten de kandidaten meer belang aan opleidingen die focussen op soft skills. “Kandidaten zien het nut in van soft skills om zich te onderscheiden tijdens het rekruteringsproces en begrijpen bovendien ook de noodzaak om competitief te blijven gedurende de volledige professionele loopbaan. Vandaar ook de interesse in opleidingen”, verklaart Grégory Renardy . Uit het onderzoek blijkt dan ook dat 2 op 3 bedrijven dit soort opleidingen aanbiedt aan zijn werknemers.

Binnen de opleidingen die de kans geven om zichzelf te verbeteren of ontwikkelen, behoren de dramatische kunsten tot de meest interessante en effectieve volgens de rekruteringsdeskundigen.

Improvisatie biedt immers instrumenten om werknemers te helpen nieuwe competenties te ontwikkelen of bestaande te versterken, zoals teamwork, verbeelding, spreken in het openbaar en zelfvertrouwen. Al die soft skills kunnen worden gestimuleerd dankzij oefeningen die door professionals worden aangeboden. Bovendien helpt drama ook met het versterken van teams en teambuilding. Ook professionals in de theaterwereld zien een groeiende belangstelling van gezelschappen en werknemers:

Gilles Delvaulx, acteur en trainer, verklaart: “De impact die deze trainingen kunnen hebben, zowel op een individu als op een groep, is echt groot. Medewerkers vertrekken met een set van toepasbare tools, maar ook met een groter bewustzijn van hoe ze met anderen communiceren. De vraag naar deze workshops is de laatste jaren duidelijk toegenomen. In een steeds meer gedigitaliseerde wereld toont dit duidelijk de toegevoegde waarde van menselijke capaciteiten, zoals zijn vermogen om naar anderen te luisteren, zich te doen gelden of zijn ideeën te nuanceren.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.