NL | FR | LU
Peoplesphere

Artificiële intelligentie gidst werkzoekenden naar nieuwe jobs.

VDAB, de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding, introduceert “Talent API”, een nieuwe, AI-gedreven softwareoplossing. Dankzij de nieuwe software van de Brusselse AI-specialist Radix krijgen klanten van VDAB jobaanbiedingen op maat aangeboden. VDAB-bemiddelaars kunnen op basis van beperkte informatie jobadvies op maat geven aan werkzoekenden.

Klanten van VDAB putten op twee manieren voordeel uit de nieuwe AI-oplossing. Dankzij Talent API kunnen ze met minder informatie toch concrete jobaanbiedingen krijgen. Dankzij de nieuwe software kunnen gebruikers bijvoorbeeld enkel op basis van hun ervaring en locatie vacatures op maat krijgen.

Verder helpt de slimme software van Radix ook om vacatures op de website van VDAB aan elkaar te koppelen en voor te stellen aan klanten. De AI-oplossing van Radix houdt onder meer rekening met synoniemen in vacatures en het surfgedrag van bezoekers op de VDAB-website om gelijkaardige jobs te spotten.

Denk bijvoorbeeld aan jobs met een omschrijving als “salesverantwoordelijke”, “verkoper” of “vertegenwoordiger”, die gelijkaardige vaardigheden en ervaring vereisen, maar waar werkzoekenden mogelijk niet zelf naar op zoek gaan. De software biedt gerelateerde vacatures ook proactief aan.Op die manier worden ze gemotiveerd om nieuwe carrièremogelijkheden te verkennen.

‘AI en arbeidsmarkt veranderen elke dag’

“De VDAB was één van onze eerste klanten en we zijn bijzonder trots om de laatste jaren samen met hen het leven van werkzoekenden eenvoudiger te maken”, zegt Davio Larnout, CEO van Radix. “Het AI-landschap en de arbeidsmarkt veranderen elke dag, dus we moeten blijven innoveren. Dankzij onze nieuwe AI-tool voor de VDAB krijgen werkzoekenden nog betere jobs aangeboden op basis van minder informatie, een gigantische stap vooruit. Daarnaast motiveren we werkzoekenden ook om nieuwe paden te verkennen door hen proactief interessante jobs voor te schotelen. Zo draagt AI bij aan het invullen van de vele openstaande jobs in Vlaanderen.”

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder bij VDAB: “Talent API is een knap nieuw AI model waarmee we de kans op geslaagde matches tussen talent en vacatures willen verhogen. Op termijn zal dit systeem matches kunnen suggereren voor kandidaten én werkgevers. Kandidaten krijgen vacatures aanbevolen die passen bij hun profiel, of krijgen gelijkaardige vacatures aanbevolen. Werkgevers krijgen kandidaten aanbevolen bij een bepaalde vacature. En dat op een heel laagdrempelige manier want het is niet nodig om uitvoerige data in te geven. Dit past helemaal binnen onze ambitie om ook online laagdrempelige, klantvriendelijke en gepersonaliseerde dienstverlening aan te bieden.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk: “AI is een slimme, efficiënte technologie waar we de voordelen van absoluut moeten benutten. Ik ben dan ook zeer tevreden dat AI ook bij VDAB volop wordt gebruikt en er blijvend gezocht wordt naar manieren om AI op een goede, ethische en betrouwbare manier toe te passen. Werkzoekenden krijgen op die manier een beter zicht op vraag en aanbod en krijgen zo meer concrete jobaanbiedingen aangeboden die nog beter aansluiten bij hun kennis en ervaring. Bovendien gaat het ook vooroordelen tegen. Met AI kan VDAB haar dienstverlening naar elke burger helemaal uitspelen.”

AI om vooroordelen op arbeidsmarkt tegen te gaan

VDAB ontwikkelde in het verleden al ‘Jobnet’, in samenwerking met Radix Die tool wordt nu vervangen door Talent API. Met deze toepassing verbetert de gebruikservaring voor werkzoekenden aanzienlijk. Bovendien zette Radix bij de ontwikkeling van Talent API extra in op het tegengaan van vooroordelen op de arbeidsmarkt. De oplossing is ‘fair’ ontworpen. Ook in de toekomst zal Talent API continu gemonitord worden door VDAB op mogelijke vooroordelen, waarbij de software aangepast kan worden om deze weg te werken.

Talent API geeft de experts van VDAB ook meer inzage in hoe de AI-software jobs en werkzoekenden aan elkaar koppelt. De geautomatiseerde aanbevelingen van de software zijn zo een perfect verlengstuk van het persoonlijk advies van de bemiddelaars van VDAB.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.