NL | FR | LU
Peoplesphere

Het belang van een beloning die in overeenstemming is met de marktpraktijken: met My Reward Benchmark kunt u uw salarissen vergelijken.

Wat is het gemiddelde salaris in België voor functies die vergelijkbaar zijn met die welke u aanbiedt? Welke invloed zal de strijd om talent – die heviger is dan ooit – hebben op uw beloningsbeleid? Verliest u soms kandidaten die uw salarisvoorstel weigeren of die beweren een hoger aanbod van de concurrentie te hebben gekregen? Berenschot biedt al enkele jaren ‘My Reward Benchmark’ aan, een kwalitatief instrument om salarissen in België te vergelijken. Een ideale remedie voor organisaties die helaas vergeten zich af te vragen of hun salarissen wel altijd marktconform zijn.

Lonen benchmarken: hoe vaak?

Een loonbeleid ligt niet vast in de tijd, het evolueert mee met de arbeidsmarkt. Een van de taken van een efficiënte HR-afdeling is dan ook ervoor te zorgen dat deze voorwaarden concurrerend en aantrekkelijk blijven. Daarom is het van essentieel belang om ten minste om de twee jaar een salarisbenchmark uit te voeren met een externe partner. Hoe kun je dit doen? U kunt deelnemen aan een salarisenquête en/of de gegevens kopen van een HR-specialist met gedegen expertise op dit gebied.

Het tekort aan arbeidskrachten waarmee wij momenteel te kampen hebben, is onder meer te wijten aan een gebrek aan kandidaten, een vergrijzende bevolking, lacunes in vaardigheden, specifieke arbeidsvoorwaarden voor bepaalde functies (zoals zwaar lichamelijk werk, weekend- en avondwerk), het soort contract of beloning en uiteenlopende verwachtingen. Betekent dit dat de ondernemingen per definitie aan de loonconcurrentie moeten deelnemen? Wij zijn daar niet van overtuigd. Ten eerste hebben veel bedrijven hun salarisplafond bereikt.

De voordelen van een externe salarisbenchmark

Hoewel het niet nodig is om te overbieden, moet u ervoor zorgen dat uw werknemers een maandsalaris krijgen dat ten minste marktconform is. Een jaarlijkse of zelfs tweejaarlijkse salarisbenchmarking is daarom een essentieel instrument voor elke HRD, C&B Manager, Total Rewards Manager, enz. Kortom, voor iedereen die dagelijks betrokken is bij HR en payroll of compensatie. Het is in wezen een externe benchmark: u vergelijkt de salarisvoorwaarden van de werknemers in uw organisatie met die van soortgelijke bedrijven in uw sector, in uw markt – en zelfs met die van uw concurrenten.

Dit geeft u 3 concrete voordelen:

  • Met marktconforme salarissen kunt u competitief blijven op de markt.
  • Salarisenquêtes leveren concrete gegevens op waarop u uw salarisbeleid kunt baseren. Zij vormen een neutrale basis voor diverse toepassingen, waaronder salarisverhogingen, marktposities van werknemers, enz.
  • Salarisenquêtes worden door externe partijen uitgevoerd en geven uw HR-afdeling een objectief beeld van de arbeidsmarkt. Door in een of meer studies te investeren, krijgt u toegang tot exclusieve gegevens die voor uw bedrijf het verschil kunnen maken.

Om een zo nauwkeurig mogelijk beeld op te bouwen, verzamelt Berenschot gegevens over meer dan 180 functies die in de meeste bedrijven en organisaties vertegenwoordigd zijn. Bovendien garandeert de betaalde deelname de kwaliteit van de gegevens: haar medewerkers selecteren alle organisaties zorgvuldig. Zodra de gegevens zijn verzameld en verwerkt, beschikt u over een soort salarisvergelijker: een flexibele webtool om de markt te analyseren en uw salarissen volgens verschillende criteria te positioneren. U kunt uw rapport een jaar lang online raadplegen, waar en wanneer u maar wilt.

Een kans om uw salarisbeleid te heroverwegen

Om ervoor te zorgen dat uw toptalent op lange termijn behouden blijft, volstaat een salaris dat in overeenstemming is met de salarisschaal of een marktconform salaris niet. In plaats daarvan kan strategisch HR-management of -beleid u helpen de uitdagingen van vandaag om te zetten in een hefboom voor duurzaam succes. Met andere woorden, gebruik de mogelijkheden van het “nieuwe normaal” om werk- en loonvoorwaarden te creëren die gekoppeld zijn aan het DNA van uw organisatie. Het is tijd om creatief te denken, en wees niet bang om buiten de kaders te denken! Of het nu gaat om onbeperkte vrije dagen of een persoonlijke fitnesstrainer, welke voordelen kunt u uw werknemers bieden zodat ze zich echt verbonden voelen met uw bedrijf? Concentreer je niet alleen op de financiële aspecten. Uw maatschappelijk verantwoord ondernemen, missie en waarden zijn andere essentiële elementen van uw HR-strategie.

Hoe doe je mee?

“My Reward Benchmark by Berenschot” is een jaarlijkse salarisenquête over de Belgische arbeidsmarkt, uitgevoerd door Berenschot in samenwerking met Group S en Securex. De enquête omvat meer dan 180 gestandaardiseerde functies, gegroepeerd in 13 functiefamilies die in de meeste bedrijven en beroepsorganisaties vertegenwoordigd zijn (algemeen management, productie, techniek, O&O, logistiek & purchasing, marketing, sales & klantenservice, kwaliteit, financiën, HR, IT en algemene diensten). De resultaten zijn online beschikbaar en kunnen worden gedownload naar alle populaire spreadsheetprogramma’s – bekijk de demo!

Wat te doen als u wilt deelnemen aan My Reward Benchmark 2022, de jaarlijkse salarisenquête van Berenschot, in samenwerking met Group S en Securex?
U kunt zich nu registreren om deel te nemen aan de enquête via deze link. U ontvangt dan een e-mail met alle details, inclusief het bestelformulier. Als u uw deelname snel bevestigt door de ondertekende bestelbon terug te sturen, krijgt u een “Early Bird”-deelnamekorting.

 

NB: Berenschot garandeert dat uw gegevens vertrouwelijk en veilig worden behandeld in overeenstemming met de RGPD-regelgeving.

De resultaten van My Reward Benchmark 2021 zijn beschikbaar en kunnen op elk moment worden gekocht. Indien u belangstelling hebt voor de aankoop ervan, kunt u via deze link contact opnemen met de deskundigen die verantwoordelijk zijn voor de benchmark.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.