NL | FR | LU
Peoplesphere

De Belgische arbeidsmarkt lijkt zich gestaag te herstellen: nog steeds 14,1% minder vacatures dan voor de coronapandemie.

Vergeleken met februari 2020, net voor de lockdown, lijkt de Belgische arbeidsmarkt langzaam maar zeker te herleven. Sinds het dieptepunt in augustus 2020 (-39% t.o.v. voor de pandemie) stijgt het aantal vacatures langzaam maar zeker, hoewel dat nog steeds -14,1% lager ligt dan voor de pandemie. Dat blijkt uit een analyse van Indeed.

Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie van Indeed: “Begin mei registreerden we nog 15,4% minder vacatures dan voor de uitbraak van COVID-19 begin februari 2020. Op een dipje na in juni is dat verschil intussen verder gedaald tot 14,1%. De voorzichtig positieve trend zet zich dus door.”

Hoewel het herstel is ingezet, doet België het wel nog slechter dan de buurlanden. Zo zijn er inmiddels ruim 8,2% meer vacatures op Indeed in Nederland dan voor de lockdown.

Sterke stijging tandheelkunde, horeca en onderwijs

De sector tandheelkunde heeft zich zonder zware kleerscheuren door de crisis getrokken. Sterker nog: Het aantal vacatures op Indeed ligt sinds juli 2020 al hoger dan voor de lockdown, en kende zelfs een verdubbeling in mei 2021. Begin deze maand klokte het aantal vacatures af op bijna plus 80% ten opzichte van februari 2020.

Ook horeca en onderwijs trekken de gemiddelden naar boven, met stijgingen in aantal vacatures van respectievelijk 34,7% en 40,6% ten opzichte van februari 2020.

“De horeca had uiteraard zwaar te lijden onder de lockdownmaatregelen. Dat zagen we aan het aantal vacatures dat sinds maart 2020 in vrije val was, met een absoluut dieptepunt van -65% in maart 2021. Sindsdien ging het wel weer in stijgende lijn en we noteren sinds half mei van dit jaar zelfs meer vacatures dan voorheen. De heropening van de cafés en restaurants en de nieuwe perspectieven voor de sector zijn daar natuurlijk niet vreemd aan.”

Het onderwijs is de beste leerling van de klas met maar liefst 40,6% meer vacatures ten opzichte van februari 2020. Het aantal vacatures op Indeed ligt sinds begin dit jaar hoger dan voor corona en steeg vooral sinds het eind van het schooljaar exponentieel.

Kinderopvang is de rode lantaarn met 45,2% minder vacatures ten opzichte van februari 2020. “Quasi onmiddellijk na de lockdown in maart vorig jaar merkten we een sterke daling in aantal vacatures, dat maandenlang gemiddelden haalde van -60% à -80%. Na een korte heropleving in mei en juni is het aantal vacatures weer aan het dalen”, besluit Vissers.

Een soortgelijk beeld zien we voor bijvoorbeeld beauty en wellness, die grotendeels als contactberoepen beschouwd worden in België en dus ook zwaar te lijden hadden onder de lockdown. Vissers: “Het aantal vacatures op Indeed was gedurende meer dan een jaar gehalveerd. Sinds eind april 2021, toen de contactberoepen weer open mochten, is de kentering wel ingezet. Maar er is nog een achterstand van 29,8% in te halen om op het niveau van voor corona te geraken.”

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.