Heidrick & Struggles, een internationaal kantoor gespecialiseerd in Executive Search en Leadership Consulting, heeft de zesde editie van zijn ‘Board Monitor’ gepubliceerd. Deze Europese barometer analyseert de wereldwijde tendensen van het profiel van nieuwe leden in de raden van bestuur. Voor de derde keer wordt België in dit rapport opgenomen, naast 13 andere landen waaronder Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen.
Ons land heeft vorig jaar met slechts 13 nieuwe benoemingen in de raden van bestuur van de BEL-20 een relatief onveranderlijke toestand gekend. Hoewel de gegevens in deze editie in perspectief moeten worden geplaatst omdat ze in absolute waarden niet erg representatief zijn, kunnen we toch enkele trends afleiden voor 2021… en voor de toekomst van de raden van bestuur. Wat opvalt is dat er een toename is van het aantal COO-functies, dat voor de helft van de nieuwe bestuurders het een eerste mandaat betreft en dat er belangstellling is voor het aantrekken van internationaal talent. Jammer genoeg blijkt er nog te weinig ervaring op het vlak van ‘Sustainability’.
Terug naar vaste waarden
We merken een gemiddelde leeftijd van 57,5 jaar, een ratio van 69% mannen en een sterke nadruk op ervaring in de C-Suite (54% (ex) CEO’s en 15% (ex) CFO’s). Op het eerste gezicht weerspiegelt het klein aantal benoemingen in de raden van bestuur van de BEL-20 in 2021 de huidige sociale en economische situatie: in deze periode van crisis en onzekerheid wordt het nemen van risico’s zo veel mogelijk beperkt en hebben ondernemingen de neiging terug te keren naar de « fundamentals ».
Wanneer we kijken naar de ervaring in de C-Suite is het interessant op te merken dat er meer Chief Operating Officers (COO’s) aanwezig zijn in de raden van bestuur. Dit profiel is sterk gestegen ten opzichte van vorig jaar: van 17% in 2020 tot 31% in 2021. COO’s vertegenwoordigen dus ongeveer 1 op 3 benoemingen in de profielen van 2021.
“Door prijsstijgingen en tekorten is het aanbod van grondstoffen sinds begin 2021 volledig overhoop gehaald. De strategische visie van COO’s op de wereldwijde supply chain is momenteel heel waardevol voor de raden van bestuur, en dat zal ook in de komende jaren zo blijven”, zegt Marie-Hélène De Coster, Partner in Charge van Heidrick & Struggles Benelux.
Een eerste ervaring voor de helft van de nieuwe bestuursleden
Hoewel de BEL-20 tot op zekere hoogte op veilig heeft gespeeld, mag men hieruit niet concluderen dat nieuwkomers geen kans hebben gekregen. Uit deze editie van de Board Monitor blijkt dat bijna de helft (46%) van de bestuursleden van de BEL-20 nooit eerder een dergelijke functie had uitgevoerd. Bovendien werd de meerderheid van de nieuwe bestuursmandaten toegekend aan profielen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt – wat de boards een dynamisch karakter geeft.
Ook dit jaar valt ons land weer op door de vele kansen die gecreëerd worden voor internationaal talent. Met 62% ‘niet-nationals’ (een resultaat dat door Nederland wordt geëvenaard) staat België hiervoor op de tweede plaats. Alleen Zwitserland doet ‘beter’ met 68%.
“Het is erg positief om te zien dat kleine landen als België, Nederland of Zwitserland jaar na jaar internationaal talent blijven aantrekken en erin slagen om deze op hun grondgebied te houden”, voegt Marie-Hélène De Coster eraan toe.
Sustainability: een nieuw tijdperk voor de raden van bestuur?
In het laatste rapport bleek dat er wel wat interesse was in « nieuwe » types expertises. 17% van de nieuwe Belgische bestuurders kon terugvallen op ervaring in Cybersecurity en 8% in Diversity & Inclusion (D&I). Dit jaar zijn beide criteria gedaald naar 0%. Dit is hetzelfde percentage als voor ‘sustainability’… en dit, voor het tweede jaar op rij.
« Hoewel raden van bestuur « voldoende » ervaring hebben opgedaan met Cybersecurity en D&I, blijft duurzaamheid stellig een aandachtspunt voor de toekomst. Dit is een belangrijk thema voor onze samenleving, zowel op politiek en economisch vlak als op privé-vlak. Veel bestuursmandaten binnen de raden van bestuur van de BEL-20 zullen in de komende jaren ten einde lopen. Het is duidelijk dat dit de kans is die alle Belgische raden van bestuur moeten grijpen om te investeren in deze kerncompetentie voor de toekomst », besluit Marie-Hélène De Coster.
Bron: Board Monitor Europe – Heidrick & Struggles