Als reactie op de mogelijke impact van de COVID-19 pandemie, heeft 71% van de bedrijven wel nieuwe extralegale voordelen voorzien voor medewerkers
De meerderheid van de Belgische werkgevers verwacht dat de lonen van nieuwe aanwervingen vlak zullen blijven of zullen dalen in 2021, dat blijkt uit onderzoek van gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half.
De cijfers worden bekend gemaakt naar aanleiding van de lancering van de jaarlijkse salarisgids, die informatie verzamelt over lonen binnen accounting, finance, technologie en administratieve ondersteuning.
“We hebben grote veerkracht waargenomen bij Belgische bedrijven. Als werkgever is het nu nog belangrijker geworden om een omgeving te creëren waarbij verandering niet gezien wordt als een drempel of een disruptieve factor, maar wel als de nieuwe normaal”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half.
Lonen blijven vlak
De meerderheid van de lonen blijft gelijk aan het niveau van voor de coronacrisis. Net iets minder dan de helft (48%) van de Belgische werkgevers zegt dat de lonen voor bestaande en nieuwe medewerkers gelijk bleven. 32% zegt dat er een verhoging heeft plaatsgevonden en 1 op 5 (20%) laat weten dat de lonen gedaald zijn.
Wanneer ze echter een blik werpen op de toekomst, zijn de Belgische managers meer hoopgevend. De meerderheid (63%) verwacht dat de lonen gelijk zullen blijven in 2021 en 20% verwacht zelfs een verhoging, meestal van rond de 10% van het basisloon. 17% van de respondenten verwacht het komende jaar dan weer een daling in de verloning.
Het massale thuiswerken heeft ook een impact op de Belgische lonen. Traditioneel zijn de lonen in Brussel het hoogst vergeleken met de rest van het land, maar door het thuiswerken verbreden bedrijven hun geografische zoekgebied voor talent vergeleken met de situatie voor de COVID-19 pandemie. 86% zegt nu al van plan te zijn om in 2021 mensen aan te werven die verder wonen en die op afstand zullen werken. Daarbij zegt 26% het loon te betalen op basis van de locatie van het bedrijf, 38% op basis van de woonplaats van de kandidaat en 34% zal een combinatie van beide gebruiken.
De bonussen blijven in België erg stabiel, al geeft de Belgische C-suite wel toe dat die lager uitvallen dan normaal.
“Werknemers hebben tijdens deze pandemie echt hun limieten opgezocht. Ze hebben vaak meer uren gewerkt, extra verantwoordelijkheden op zich genomen en snel nieuwe vaardigheden moeten leren. Bovendien moesten sommigen hun werk combineren met de zorg voor hun kinderen. Dat heeft velen tot nadenken bewogen over hun professionele prioriteiten, hun marktwaarde en hun loon. Werkgevers moeten dus de vinger aan de pols houden wat de meest recente verloningstrends betreft, en moeten snel handelen om talent bij zich te houden,” zegt Joel Poilvache, Director bij Robert Half.
Nieuwe voordelen
Uit de studie van Robert Half blijkt ook dat de werkgevers toch bezorgd zijn over om talent te behouden: 8 op de 10 (80%) zegt bezorgd te zijn, 34% daarvan is heel bezorgd. Als reden blijkt vooral de grote werkdruk bij het personeel (40%) hen grote zorgen te baren, maar 27% ligt ook wakker van het feit dat de salarisverhogingen beperkt zijn.
De COVID-19 pandemie en bijgevolg het massale thuiswerken zorgt echter wel voor nieuwe extralegale voordelen en compensaties bij Belgische bedrijven. 71% introduceerde sinds de start van de crisis al nieuwe voordelen voor werknemers, zoals mentale ondersteuning (38%), compensatie voor kantoormateriaal thuis (36%), extra betaald verlof om gezinsredenen (33%), kinderopvang (32%) en wellnessprogramma’s (27%).
Thuiswerk en flexibel werken zijn voor veel werknemers ‘must-haves’
De balans verzekeren tussen werk en privé blijft voor heel wat werknemers een prioriteit. Meer dan de helft (60%) van de Belgische werknemers wil ook na de lockdown de mogelijkheid tot thuiswerkenbehouden. 57% van de werknemers overweegt flexibele werkuren, waarbij de medewerkers zelf hun werktijd kunnen indelen. De helft van de managers staat open voor meer parttime werk (50%), een gecomprimeerde werkweek (48%) waarbij bijvoorbeeld voltijds werk op 4 dagen gepresteerd wordt (48%), of job-delen, waarbij een fulltime job gedeeld wordt door twee parttime medewerkers (42%).
“Het loon blijft zeker een belangrijke overweging voor werknemers. Maar extra voordelen om work-lifebalans beter te beheersen, zoals thuiswerken en flexibel werken, worden ook absoluut onmisbaar in de post-COVID-19 tijd.” voegt Jeroen Diels toe. “In de huidige economische situatie, die waarschijnlijk nog enige tijd zal aanhouden, kan zelfs het vooruitzicht van een salarisstop in de komende maanden geaccepteerd worden als managers ervoor kunnen zorgen dat niet-financiële voordelen voldoende ondersteunend zijn en op maat gemaakt worden van medewerkers.”
Bedrijven blijven toch aanwerven
Ondanks de pandemie heeft 91% van de Belgische bedrijven vanop afstand nieuw personeel aangenomen of opgeleid tijdens de recente lockdown. Interviews via videochat en het verkorten van het aanwervingsproces waren de meest voorkomende veranderingen die de afgelopen maanden zijn doorgevoerd. Bovendien is 88% van de bedrijven die nieuwe werknemers vanop afstand hebben aangenomen van plan om ook tussen nu en eind december fulltime of tijdelijk personeel aan te nemen.
Sectoren met een sterke vraag naar nieuwe medewerkers na de lockdown zijn onder meer accountancy, industrie, retail, automotive, de voedingsverwerking en FMCG.
Jeroen Diels besluit “Het banenverlies is in België en wereldwijd een ongelukkig gevolg van de huidige pandemie, maar de impact van COVID-19 allesbehalve uniform in alle bedrijfstakken. Er zijn nog steeds kansen – een aanzienlijk aantal daarvan wordt aangedreven door de verschuiving naar werken vanop afstand. Veel bedrijven hebben moeite om het talent te vinden dat ze nodig hebben om nieuwe opportuniteiten aan te grijpen die door de pandemie zijn aangewakkerd. Professionals met de juiste vaardigheden weten dat ze nog steeds opties hebben, en werkgevers moeten beseffen dat ze concurrerende salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden moeten bieden. Enerzijds om talent te behouden en anderzijds om topkandidaten aan te trekken en te verankeren voor de rest van 2020 en de periode nadien.”
Bron : Robert Half salarisgids 2021 – De cijfers uit het bericht komen uit de ‘workplace survey’, een onafhankelijke enquête uitgevoerd in juli 2020 onder 100 Belgische CFO’s en financieel directeurs, 100 Belgische CIO’s alsook 100 Belgische senior managers met aanwervingsbevoegdheid.