NL | FR | LU
Peoplesphere

CEO’s optimistischer dan ooit ondanks toenemende angst voor beschikbaarheid van digitaal talent.

Zevenenvijftig procent van de bedrijfsleiders zegt te geloven dat de wereldwijde economische groei in de volgende 12 maanden zal verbeteren. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar (29%) en de grootste stijging ooit sinds PwC in 2012 met zijn enquêtes naar wereldwijde groei begon. De CEO’s in België behoren tot de meest optimistische: bijna twee derde (63%) gelooft dat de mondiale economische groei zal verbeteren in de komende 12 maanden. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar (44%).

Een recordaantal CEO’s is optimistisch over het economisch klimaat wereldwijd, althans op korte termijn. Dat is een van de belangrijkste bevindingen van PwC’s 21ste bevraging van bijna 1,300 CEO’s over de hele wereld. De resultaten werden vandaag voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

Dat optimisme met betrekking tot de economie voedt het vertrouwen van de CEO’s in hun eigen bedrijven, ook al is de toename niet zo groot. Wereldwijd geeft 42% van de CEO’s aan “veel vertrouwen” te hebben in de groeivooruitzichten van hun eigen organisatie voor de komende 12 maanden, in vergelijking met 38% vorig jaar. De Belgische CEO’s behoren ook hier tot de meest optimistische: 50% zegt “veel vertrouwen” te hebben in de omzetgroei voor het komende jaar. Een derde van de ondervraagde CEO’s (34%) zegt bovendien “veel vertrouwen” te hebben in de omzetgroei voor de komende drie jaar.

De toonaangevende groeistrategieën blijven grotendeels dezelfde als in de enquête van vorig jaar: in België vertrouwen de CEO’s eens te meer op organische groei (82%) en kostenreductie (76%), maar dit jaar is men eerder geneigd strategische allianties aan te gaan (47% versus 32% in 2017) en M&A’s (50% versus 35% in 2017) in vergelijking met vorig jaar.

Jobs en digitale vaardigheden.

Het vertrouwen in de omzetgroei op korte termijn draagt bij tot de groei van de werkgelegenheid: 47% van de Belgische CEO’s is van plan om zijn personeelsbestand uit te breiden in 2018. Hoewel 29% van de CEO’s verwacht het aantal personeelsleden te verminderen, schrijven ze dat in grote mate toe aan automatisering en andere technologische ontwikkelingen.

In totaal maakt 34% van de CEO’s in België (wereldwijd: 22%) zich grote zorgen over de beschikbaarheid van belangrijke digitale vaardigheden bij de beroepsbevolking, 29% in hun sector (wereldwijd: 27%) en 29% op leiderschapsniveau (wereldwijd: 23%).

Investeringen in moderne werkomgevingen, leer- en ontwikkelingsprogramma’s en partnerships met andere leveranciers vormen de beste strategieën om het talent dat ze nodig hebben aan te trekken en te ontwikkelen.

“Digitale transformatie en het gebruik van meer geavanceerde technologieën en concepten is een cruciaal middel voor bedrijven om hun plaats in de economie van morgen veilig te stellen, betreffende de manier waarop zij werken, de producten en oplossingen die zij bieden en door ervoor te zorgen dat zij het nodige digitale talent kunnen aantrekken om die transformatie te realiseren.” aldus Axel Smits, Voorzitter van PwC België.

De impact van technologie op werkgelegenheid en vaardigheden.

Hoewel recent onderzoek van PwC uitwees dat werknemers optimistisch zijn over hoe de technologie hun kansen op werk verbetert, geven de CEO’s toe dat zij het steeds belangrijker vinden om werknemers te helpen door ze bijscholing aan te bieden en de transparantie te vergroten over hoe automatisering en AI een impact kunnen hebben op banen.

Bijna twee derde (63%) van de CEO’s in België voelt zich verantwoordelijk voor het omscholen van werknemers van wie de functie wordt vervangen door technologie. Vijfenvijftig procent (wereldwijd: 61%) van de Belgische CEO’s wint het vertrouwen van zijn personeel door transparantie te creëren, althans tot op zekere hoogte, over hoe automatisering en AI een impact hebben op hun medewerkers.

Ondanks het optimisme wat betreft de wereldeconomie, neemt bezorgdheid over een veel bredere reeks zakelijke, maatschappelijke en economische bedreigingen toe. Van de bredere maatschappelijke bedreigingen waar CEO’s in België zich zorgen over maken, staat geopolitieke onzekerheid bovenaan de lijst (87%), gevolgd door overregulering (84%), populisme (82%) en klimaatverandering en milieuschade (82%). De klimaatverandering scoort wereldwijd veel minder hoog op de lijsten van CEO’s (69%) en lijkt dus een zorg te zijn die uniek is voor het hogere management in België.

Wat de bedreigingen voor bedrijfsgroei betreft, vormen de beschikbaarheid van cruciale vaardigheden (89%), cyberbedreigingen (79%) en de snelheid van de technologische veranderingen (76%) voor de grootste zorg. Het duidt op angst voor de naderende gevaren van artificiële intelligentie (AI). Bij PwC verwachten we dat AI tegen 2030 voor 15,7 biljoen dollar extra zal bijdragen aan het wereldwijde BBP, een stijging van 14%*. Die zegen voor de algemene economie zal echter hoge kosten met zich meebrengen voor diegenen die de daarmee gepaard gaande uitdagingen niet op tijd aangaan.

 

Opmerkingen – PwC voerde tussen augustus en november 2017 1.293 interviews met CEO’s in 85 landen, waarvan 38 in België. 11% van de interviews werd telefonisch gevoerd, 77% online en 12% via post of face to face. Alle kwantitatieve interviews werden op vertrouwelijke basis gevoerd. 29% van de bedrijven in België had een omzet van $1 miljard of meer: 53% van de bedrijven had een omzet tussen $100 miljoen en $1 miljard; 20% van de bedrijven had een omzet van maximaal $100 miljoen; 55% was in privéhanden.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.