Cisco gaat de komende tien jaar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika 10 miljoen mensen training geven in digitale vaardigheden en cyberbeveiliging. Het past in zijn ambitie om de volgende tien jaar 25 miljoen mensen in de wereld op te leiden via zijn Networking Academy. In België start Cisco een nieuwe samenwerking met Randstad om 300.000 mensen om- en bij te scholen.
Het NetAcad-programma bestaat dit jaar een kwarteeuw en heeft tot nu toe 17,5 miljoen studenten bereikt in 190 landen, waarvan 120 in EMEA. In deze periode volgden ruim 6,3 miljoen studenten een cursus aan een van de 5800 Networking Academies. Dat zijn onderwijsinstellingen maar ook organisaties zoals VDAB en FOREM. In België telt Cisco een zestigtal NetAcads, waar jaarlijks ruim tienduizend studenten een cursus volgen.
Een toekomst van innovatie is afhankelijk van de evolutie van onze digitale economie en een digitaal geschoolde beroepsbevolking. Volgens het World Economic Forum zullen tegen 2025 door technologische vooruitgang en automatisering wereldwijd 85 miljoen banen verdwijnen en 97 miljoen nieuwe banen worden gecreëerd.
“Voor duurzame en veilige bedrijven en een evenwichtige samenleving hebben we een beroepsbevolking nodig die voldoende digitaal vaardig is. We moeten overal de lokale, digitale talentenpools versterken als we sociale inclusie en economische veerkracht willen verankeren in onze maatschappij”, aldus Guy Diedrich, SVP en Chief Innovation Officer, Cisco. “Dat lukt alleen door de handen in elkaar te slaan.Via het ecosysteem van onze Cisco Networking Academy en lokale organisaties gaven in de afgelopen 25 jaar liefst 17,5 miljoen studenten hun loopbaan een nieuwe wending.”
Bijdragen aan de Europese ambities
De EU wil dat tegen 2030 80 procent van de Europeanen digitale basisvaardigheden heeft, en dat er ten minste 20 miljoen ICT-specialisten zijn op de Europese arbeidsmarkt. Op dit ogenblik beschikt slechts 54 procent van de Europeanen tussen de 16 en 74 jaar over zulke basisvaardigheden. De aankondiging van Cisco komt op een moment dat de Unie het Europees Jaar van de Vaardigheden op gang trekt, zoals aangekondigd door President Ursula von der Leyen in haar laatste State of the Union. Cisco wil de komende tien jaar 2,6 miljoen Europeanen opleiden in digitale vaardigheden en cyberbeveiliging. Er zijn in de EU 2.882 Networking Academies.
“In onze regio is er overal een tekort aan digitale vaardigheden, ook in België. Onze sectorfederatie schat het tekort op een half miljoen tegen 2030. Dat zou ons allemaal zorgen moeten baren”, aldus Arnaud Spirlet, General Manager van Cisco Belux. “Volgens het laatste digitaliseringsrapport van de EU heeft België met 5,6% iets meer ICT-specialisten op de arbeidsmarkt dan gemiddeld in Europa, maar er studeren er minder af. Anderzijds geeft een derde van de ondernemingen ICT-training, dat is 13% hoger dan elders in de EU. Het geeft aan dat onze bedrijven en de technologiebranche nood hebben aan digitale experts. Daarom gaan we onze inspanningen met de Cisco Networking Academy opdrijven.”
Partnership met Randstad
Daartoe start Cisco een wereldwijd partnership met HR-bedrijf Randstad. Samen willen de multinationals talenten voorbereiden op de snel digitaliserende arbeidsmarkt. Cisco en Randstad gaan 300.000 mensen om- en bijscholen in cyberbeveiliging, het programmeren van software en de automatisering van IT-infrastructuur. Het partnership loopt momenteel al in Nederland en Italië en meer landen zullen volgen in de loop van 2023.
Chris Heutink, de COO van Randstad licht toe: “We zijn erg trots op onze samenwerking met Cisco. We zullen de medewerkers van morgen de vaardigheden aanleren die ze nodig hebben om te slagen in het snel veranderende werkveld. Dankzij dit en andere partnerships helpen we talenten om nieuwe vaardigheden om te zetten in kansen op de arbeidsmarkt.”