Vandersanden, het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa met ruim achthonderd medewerkers, heeft voor de eerste keer het internationaal erkende Great Place to Work-certificaat in ontvangst mogen nemen. Het is de eerste keer dat het bedrijf meedingt naar het label. Meteen mocht Vandersanden het certificaat in de wacht slepen in alle landen waar een grote groep medewerkers actief is: België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
“Deze erkenning onderstreept dat we met onze visie op het juiste spoor zitten. Waar we al jaren samen aan werken, wordt nu officieel erkend.We zijn ontzettend vereerd dat we het certificaat behalen in vier landen tegelijk. Dit resultaat bevestigt het vertrouwen van meer dan achthonderd medewerkers, die trots zijn op hun job en op een respectvolle manier samen plezier beleven op de werkvloer”, zegt Eddy Deconinck, directeur Collectief Welzijn bij Vandersanden. “Het betekent intern én extern een mooie erkenning van goed werkgeverschap en onderstreept dat we met onze visie op collectief welzijn op het juiste spoor zitten. We gaan dit zeker vieren, zodra de coronasituatie het toelaat.”
Meer dan een intentieverklaring
Vandersanden draagt als familiebedrijf mensgerichtheid, een familiale sfeer en integriteit hoog in het vaandel. Dat kadert binnen wat Vandersanden collectief welzijn noemt, waarbij het bedrijf elke dag een verschil wil maken voor het milieu, de gemeenschap, de sector en zijn medewerkers. Het familiebedrijf behandelt bijvoorbeeld elke medewerker als ondernemer en eigenaar van zijn of haar eigen toekomst en heeft eigen trainers in dienst die de onderliggende competenties op de werkvloer helpen ontwikkelen.
Daarvoor ontwierp het een uniek model voor leiderschap en eigenaarschap, onderbouwd met een volledige set aan competenties: VDS-M. Dat staat voor Verbinden en Innoveren, Dragen en Ontwikkelen, Sturen en Managen. Door die toepassing draagt elke medewerker actief bij aan de verduurzaming van de relaties onder collega’s, in de gemeenschap en binnen de sector, waar Vandersanden tevens in pole position zit voor de ontwikkeling en productie van duurzame, CO2-arme producten.
Voor Vandersanden is winst geen doel op zich, maar een middel om andere ambities, waaronder collectief welzijn, te bereiken. Bij het familiebedrijf ontvangt niemand een individuele bonus, maar alle achthonderd medewerkers delen gelijkmatig in de winst. Dat streven naar gelijkheid uit zich daarnaast in de harmonisering van arbeidsvoorwaarden in België, waar Vandersanden de overheidsdoelstelling van 2030 al heeft bereikt. Veiligheid en gezondheid nemen een prominente plaats in bij Vandersanden. Ook op dat gebied wordt eigenaarschap actief gepromoot en ondersteund met het programma “Pas op jezelf”.
“Onze visie voor collectief welzijn blijft niet beperkt tot een intentieverklaring”, legt Eddy Deconinck uit. “We vertalen onze ambitie naar acties en resultaten: geen woorden, maar daden. We gebruiken het Great Place to Work-model al lang als motor voor verbetering. Waar we al jaren samen aan werken, wordt nu officieel erkend.”
Participatie van meer dan 80 procent
Het certificaat, dat Vandersanden in ontvangst heeft mogen nemen, wordt toegekend op basis van een onafhankelijk onderzoek. Voor de certificering voert de organisatie Great Place to Work een anonieme medewerkersbevraging uit, het Trust Index-onderzoek. Dat onderzoek meet aan de hand van 65 indicatoren de mate van vertrouwen, trots en plezier, net als de perceptie van de werkcultuur.
“Vandersanden voldeed aan alle criteria met een indrukwekkende participatie van meer dan 80 procent binnen het hele bedrijf”, voegt Eddy Deconinck toe. “Dat is opnieuw een blijk dat het personeel er veel belang aan hecht.” Via deze erkenning van goed werkgeverschap, streeft Great Place to Work ernaar om organisaties te stimuleren hun mensen op de eerste plek te zetten en daarmee om nog meer mensen de kans te geven om te kunnen werken bij een fijne organisatie.
Internationaal familiebedrijf met een persoonlijke touch
Hoewel Vandersanden een internationaal bedrijf is, bewaart het als familiebedrijf de persoonlijke relatie met zijn werknemers. “Elke werknemer voegt waarde toe aan onze organisatie. Daarom hebben we oog voor de unieke kwaliteiten en eigenschappen van elk individu en krijgt iedereen de ruimte om zichzelf te zijn”, aldus Eddy Deconinck. Mede dankzij stabiele groei blijft het familiebedrijf ook zijn positie als internationale werkgever versterken: Vandersanden is momenteel op zoek naar ongeveer 20 nieuwe collega’s.